2021.04.28. 07:52:23 6342 178

Vakvezető kutyák világnapja - Április 28-án online ünnepel az MVGYOSZ
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Április utolsó szerdája 1994 óta a vakvezető kutyák világnapja. A vakvezető kutyák kiképzésével foglalkozó szervezetek - így a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) is - az elmúlt évtizedekben látványos megmozdulásokkal ünnepelték ezen a napon a látássérült embereket segítő négylábúakat és kiképzőiket. A járványhelyzet miatt 2020 után idén is virtuális úton emlékezik meg a szövetség erről a jeles napról.

Vakvezető kutya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vakvezető kutya

A vakvezető kutyák a munkakutyák egyik legkomolyabban képzett és leginkább megbecsült csoportját alkotják, széleskörű elfogadottságukat pedig a tudatos kutyatartás divattá válása is nagy mértékben elősegítette.

Hosszú út vezetett azonban ehhez az elismertséghez. A vak ember és az őt segítő kutya képe szinte egyidős az emberiség történetével. Európában több mint száz éve képeznek vakvezető kutyákat, akiknek ismertsége a világháborúkban megvakult katonák révén ugrásszerűen megnőtt. Magyarországon viszont csak 1978-ban indult el a vakvezető kutya-kiképzés a Vakok Szövetsége berkein belül. Vitéz Lovag Rithnovszky János odaadó és küzdelmes munkájának köszönhető, hogy a magyarországi vakvezetőkutya-képzés ma már több mint negyvenéves múltra tekint vissza. Egészen 2002-ig az MVGYOSZ volt az egyetlen hazai vakvezetőkutya-kiképzéssel foglalkozó szervezet.

A kezdetektől napjainkig közel 1000 négylábú segítőt adott a szövetség a vakvezető kutyát igénylő látássérült emberek mellé. Jelenleg 80 látássérült személy közlekedik az MVGYOSZ által kiképzett kutyával és több tucat leendő vakvezető kutya nevelése, kiképzése van folyamatban.

A kutyák kiképzésének szilárd alapját jelenti az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának önkéntes kölyöknevelői közössége. Az ő áldozatos munkájukat 2020 óta ismerik el az MVGYOSZ elnöksége által alapított Rithnovszky-díjjal. A kitüntetés három fokozatát az önkéntesek meghatározott számú leendő vakvezető kutya felnevelésével érdemelhetik ki. A 2020-as díjazottak között olyan önkéntes is van, aki jelenleg már a tizenharmadik kutyát neveli a központ és egy majdani látássérült gazdi számára. A díjazottak klubjához idén egy újabb páros, Németh Gergely és Petrás Vera csatlakozott, akik harmadik kutyájuk felnevelésével a díj ezüst fokozatát érdemelték ki.

A kutyatartásról szóló döntés komoly felelősség, és nincs ez másképp abban az esetben sem, ha egy látássérült személy határozza el, hogy vakvezető kutyával szeretne közlekedni. Az MVGYOSZ 2021-ben ezt a felelősséget hangsúlyozva hívja fel a figyelmet a vakvezető kutyák és az önkéntes kölyöknevelők szívvel-lélekkel végzett munkájára, valamint a vakvezető kutya és a látássérült gazdi között létrejövő kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatra. A vakvezető kutyák világnapja alkalmából készült ünnepi videó az MVGYOSZ honlapján tekinthető meg.

Kiadó: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...