2018.04.25. 17:39:21 11765 348

Zöldségeket nem csak beszélni lehet - finomságok a kertünkben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hanem bizony tele is tudjuk velük ültetni a kertünket, hogy aztán jóféle saját termesztésű finomságokat tudjunk az asztalra varázsolni. Tavasszal érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen növényeket látnánk szívesen a konyhakertünkben.

Pak Choi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pak Choi

Illetve természetesen azon is, hogy a kert adottságai megfelelnek annak a bizonyos kiszemelt zöldségnek, gyümölcsnek. Mert hiába szeretnénk én mangó ligetet otthon, az nagyon nem fog összejönni.

No, ha nem is ilyen extrém módon, de azért a talajviszonyokra, a napos-árnyékos területekre, a vízelvezetésre érdemes legalább egy kicsit odafigyelni, mert akkor nem a kudarc fogja meghatározni a kertészeti szezonunkat. De nézzünk pár tippet arra, milyen zöldségekkel érdemes foglalkoznunk.

Pak choi

Vagy fodros kel. Leginkább a keleti konyhára jellemző növény, az egyik legáltalánosabb konyhai alapanyag. Mostanában egyre többet látni a hipermarketek polcain, de szerencsére ragyogóan lehet otthoni környezetben is termeszteni, mivel nincs különleges talajigénye. Fejlődési ideje 1-2 hónap, relatíve rövid időszak tehát, vagyis bátran belevághatunk. Gyakorlatilag július végéig van lehetőség a vetésére. Ha kijelöltük számára a helyet a konyhakertben, a magokat kb. 3-5 cm mélyre kell vetni egy árokba, a sorok távolsága pedig legalább 40 cm legyen. 3-4 hét múlva már egyelhetjük is a sorainkat, hogy a növények szépen fejlődhessenek. Gyakori locsolás mellett viszonylag hamar elér „golyóérett” állapotát.

Póréhagyma

Mondjuk ezzel a hagymafélével kicsit előre vonatkozóan kell gondolkodni, mivel a tavaszi időszakban a januárban, februárban kihajtatott palántáit ültetjük ki a szabadba. No, de ha az egyszeri hobbikertész elkészülve néz a szezonja elébe, akkor nem érheti meglepetés. A már kikelt palántákat április közepe tájékán ültetjük ki kerti helyére. A pórhagyma esetében érdemes odafigyelni az ültetésre, célszerű hosszú, fúrt lukba ültetni úgy, hogy a levelek alsó része is a földbe kerüljön, így lesz hosszú fehér a hagymarész. Laza szerkezetű talajban szeret, bőségesen locsoljuk őt is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.

Édes paradicsomi csavar – különleges desszertek paradicsomból

A paradicsom a legtöbb konyhában sós ételek alapja – levesek, mártások, tészták, pizzák szinte elképzelhetetlenek nélküle. De mi lenne, ha most egy egészen új oldaláról ismernénk meg? A paradicsom édeskés-savanykás ízvilága és selymes textúrája lehetővé teszi, hogy meglepően jól működjön desszertként is – csak a megszokott kereteken kell túllépnünk.