1 sós + 1 édes: Főzelék és desszert ajánlat az Oroszlán csillagjegyűeknek
Az Oroszlánok nagyon jól teszik, amikor kulináris élvezetekre is fordítanak időt a folytonos önfejlesztés mellett. Ez ugyanis segít nekik abban, hogy ne kövüljenek bele az önként vállalt magányukba. A közös étkezés kulcs lehet a társasághoz. Nosza, szervezzünk egy spontán vacsorapartit!
A nagy nyári hőségben nem mindig esnek jól a túl édes ételek, a savanykásabb ízeknek van nagyobb keletje. Így az Oroszlán kedvencei közül most mi is ezeket részesítettük előnyben.
Nyári babfőzelék kovászos uborkával
Hozzávalók:
3 ek olívaolaj
2 közepes sárgarépa
2 közepes fehérrépa
3 közepes burgonya
40 dkg fejtett bab
kb. 3 dl alaplé
víz
2 db babérlevél
1 csokor petrezselyem
2 dl tejföl
2 teáskanál dijoni mustár
só ízlés szerint
2 közepes kovászos uborka
Elkészítés:
Forró olajon pirítsuk át néhány perc alatt a megtisztított és karikára vágott sárga- és fehérrépát. Adjuk hozzá az átmosott babot és annyi vizet, amennyi ellepi.
Ezután kerüljön bele a babérlevél, egy csokor, összekötözött petrezselyem, és egy kevés sót, majd közepes lángon főzzük addig, amíg a bab meg nem puhul. Ha kész, szűrjük le róla a vizet.
Közben egy másik lábasban főzzük meg az alaplében a nagy kockákra vágott burgonyát, majd szűrjük le és turmixoljuk össze. Keverjük bele a tejfölt, egy-két merőkanálnyi főzőlét és a mustárt. Folyamatos keverés mellett öntsük vissza a maradék főzővízhez, és főzzük gyorsan össze.
Tegyük bele a megfőtt zöldségeket, és öntsük hozzá ízlés szerint a kovászos uborka levéből, ha savanyúbb ízvilágra vágyunk. Tálaláskor szórjuk meg az apró kockákra vágott kovászos uborkával.
Málnás krémes
Hozzávalók:
A tészta
6 db tojás
6 ek. cukor
6 evőkanál finomliszt
1 citrom reszelt héja
A sütőt melegítsük elő, miközben a piskótához 6 tojásfehérjét és 6 ek. cukrot kemény habbá verünk. Egyenként adagoljuk bele a tojássárgákat, s azokkal még néhány percig tovább verjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd kanalanként a lisztet is lazán beleforgatjuk. Egy nagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát, és megsütjük.
A töltelék 1 kg málna
A kész és kihűlt piskótára szorosan rápakoljuk a málnaszemeket.
A krém
1 l tej
4 púpozott ek. finomliszt
5 ek. cukor
4 db tojás
2 cs. vaníliás cukor
A tojássárgákat keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a vaníliás cukrot. Miután csomómentesre kevertük, öntsük hozzá a tejet, és folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Besűrűsödés után vegyük le a tűzről.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a forró krémbe. Az így elkészült krémet kanalazzuk rá a málnák tetejére, majd simítsuk el egyenletesen.
A krémes süteményünk tetejére tehetünk tejszínhabot is. Fogyasztás előtt érdemes ezt a desszertet pár órára hűtőbe tenni.
Forrás: www.nosalty.com