2015.07.10. 17:20:56 14541 255

5 tisztítószer, amit otthon is elkészíthetsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A különböző tisztítószerek egy vagyonba kerülhetnek, ráadásul rettentően gyorsan fogynak, és egyáltalán nem olyan hatékonyak, mint a reklámokban. A tiszta háztartáshoz azonban nincs szükséged 10-féle flakonra a szekrényben, elég ha az alap kollekciót tartod otthon.

Tisztítószerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tisztítószerek

1. Ablaktisztító: üvegekhez, tükrökhöz

Hozzávalók:

  • 2 csésze víz
  • fél csésze 20%-os ecet
  • negyed csésze alkohol

Elkészítése és használata

Keverd össze a hozzávalókat és tárold egy szórófejes palackban. Először egy papírtörölközőre vagy egy mikroszálas törlőkendőre spricceld, és így vidd fel az üvegre. Tipp: ne pucolj ablakot nagyon meleg, napos nyári időben, mivel ez a keverék nagyon gyorsan megszárad, és akkor sok foltot hagy maga után.

2. Súrolószer: rozsdafoltokra porcelánon vagy zománc edényen, kádakhoz, mosdókagylóhoz

Hozzávalók

  • fél citrom
  • fél csésze bórax

Elkészítése és használata

Vágd félbe a citromot, mártsd a bóraxba, majd súrold át vele a felületet, öblítsd le. Nem jó márvány és gránit felületekhez – ezeket soha ne tisztítsd savval.

3. Zsíroldó: sütőkhöz, grillekhez, zsíros padlóhoz

Hozzávalók

  • negyed csésze ammónia
  • negyed csésze mosogatószer
  • 3 liter víz

Elkészítése és használata

Moss fel ezzel a vízzel, vagy használj egy tiszta rongyot a zsíros szennyeződések feloldásához. Ne feledkezz meg a kesztyűről, és az ablakot is nyisd ki, mert az ammónia büdös lehet. A keveréket jobb kint elkészíteni.

4. Folteltávolító – nem kényes, hipózható, mosható ruhákhoz

Hozzávalók

  • 3 liter meleg víz
  • 1 csésze súrolópor
  • 1 csésze klóros hipó, fehérítő vagy fertőtlenítőszer (normál változat, nem koncentrátum)

Elkészítése és használata

Keverd össze a hozzávalókat egy műanyag vagy rozsdamentes acél edényben (arra figyelj, hogy ne legyen alumínium!), vagy akár a mosdókagylóban. Áztasd be a ruhákat 15-20 percre. Ha a folt még mindig ott van, akkor áztasd őket tovább, majd mosd ki a ruhaneműket, ahogy szoktad.

5. Általános tisztítószer: konyhapulthoz, konyhai eszközökhöz, mikróhoz, hűtőszekrényhez

Hozzávalók

  • 4 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 dl meleg víz

Elkészítése és használata

Egyszerűen keverd össze a hozzávalókat egy kis tálban, majd márts bele egy tiszta szivacsot és töröld le a megtisztítani kívánt felületet.

További tippek a szódabikarbóna használatára itt, és itt.

Fontos biztonsági tanácsok

Soha ne keverj össze ammónia-alapú dolgokat klóros tisztító- és fertőtlenítőszerekkel, mivel a keletkező gáz nagyon veszélyes! Mielőtt bármit összekevernél, olvasd el a címkét!

Az ecet és a szódabikarbóna kombinációja is veszélyes lehet, mivel nagyon aktívan habzik, ha mégis összeöntenéd, ne zárd le az edényt/flakont.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Rizottó, a húsvét sztárja – Hogy tessék?

Az egyszerűbb néha tényleg nagyszerűbb! Minden évben vért izzadva próbáljuk lenyűgözni a családot egy ellenállhatatlan menüsorral az éppen aktuális ünnepen, hosszú munkaórákat áldozunk fel a legtökéletesebb fogás oltárán. Pedig van, hogy egy hétköznapi finomság lesz a tuti befutó. Mondjuk, a rizottó!

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.