6 dolog, amivel elronthatod a tésztát
A tésztafőzés egy nagyon egyszerű és gyors művelet, forró víz, tészta, szűrés és kész. Persze, aki rontotta már el, az tudja, hogy nem teljesen így van. Egy-két házi praktikát még az is tanulhat a tésztákról, aki úgy gondolja, hogy neki mindig tökéletesre sikerül (ilyen nincs).
1. Nem azt a formát választod, amire szükséged van
Nemcsak megszokásból esszük a levest cérnametélttel, vagy kiskockával esetleg csigatésztával, a túrós csuszát csuszatésztával, az olaszos tésztákat pedig spagettivel, pennével vagy makarónival. Van, hogy felcserélheted a tésztaformákat, van, hogy nem igazán célszerű. A krumplis tészta például nagyon bizarr lenne széles metélttel. :) A csőtésztákat, a csavart tésztákat, a metélteket és kockákat ugyanazon a családon belül érdemes csak cserélgetni.
2. A csomagon található időintervallumot követed
A csomagoláson látható leírás mondjuk, hogy az estek 50%-ában működik, de nem célszerű csak arra hagyatkozni. Az nem valószínű, hogy túlfőzöd, ha betartod azt az intervallumot, de lehetséges, hogy kemény marad a belseje, mivel sok mindentől függ, hogy végül mennyi idő alatt készül el a tészta. Az edény hőleadásától, a gáztűzhelyed erejétől és egy csomó minden mástól függhet, mikor puhul meg. Amikor letelt az idő, kóstold meg a tésztát, és attól függően, hogy mennyire kemény a közepe fél-egy perces intervallumonként újra ellenőrizheted. Emlékezz arra, hogy mindig tudod tovább főzni, de egy túl főtt tészta nem túl finom.
3. A sütőben túlfőzöd a tésztát
Ha a sütőben folytatódik a főzés, akkor nem kell teljesen megfőzni a tésztát, hiszen ha több, mint 10 percet fog még ott eltölteni a szószban, akkor ott is tovább fő és könnyen ragacsossá válhat.
4. Nem sózod meg eléggé a főzővizet!
Ahhoz, hogy a tésztának finom íze legyen, nagyon be kell sózni a főzővizet. Szinte olyan sós kell, hogy legyen, mint a tenger vagy az óceán vize. Nem kell aggódnod, hogy túl sok sót fogsz így elfogyasztani, hiszen nagy része a vízben marad, amit úgyis leengedsz a lefolyón.
5. Nem kevered meg az elején!
A tésztát a legjobb, ha lobogó vízbe tesszük, és rögtön meg is kevergetjük, valamint olajat is öntünk a főzővízhez. Így nem fog úgy összeragadni. Nem szerencsés éppen, hogy jó méretű lábosban főzni, hiszen mindegyik tészta megdagad, egy kicsi lábosban nagyobb a valószínűsége, hogy az edény aljára illetve egymáshoz tapadnak. Többször kevergessük át a tésztát egy nagyobb favillával, így elkerülhetjük az összeragadást.
6. Kiöntöd az összes vizet!
Amikor megfőtt a tészta, ne öntsd ki az összes vizet, hiszen az jól jöhet még a szószhoz, amit készítesz. Persze a fűszeres paradicsomos szószokhoz nem fog kelleni, de ha egy kicsit sűrűre sikerült a tejszínes, akkor ezzel hígíthatod, vagy ha szárazabb az olívaolajos öntet, akkor ezzel gazdagíthatod.
Forrás: goodhousekeeping.com