6 étel, amit becsempészhetsz az étrendedbe
Együnk zsírt, ne együnk zsírt, együnk szénhidrátot, ne együnk szénhidrátot. A glutén az oka mindennek, a cukor az oka mindennek... Annyi irányelvvel találkozhattunk mostanában, hogy nem csoda, ha teljesen össze vagyunk zavarodva azzal kapcsolatban, hogy mit ehetünk, és mi az, ami kerülendő.
Az igazság azonban az, hogy ez teljesen személy és szervezet függő. Kinek a pap, kinek a papné... Mindenesetre azért megkíséreltünk összeállítani egy listát az eddig sokak számára „tiltólistásnak” hitt ételekből, amit a legtöbben apránként visszacsempészhetünk az étrendünkbe.
A táplálkozástudomány, illetve a dietétika fejlődő tudományágak, így nem csoda, ha gyakran változnak az irányelvek.
1. Kávé
Gyakorlatilag napi szinten jelennek meg az új kutatási eredmények a kávéval kapcsolatban, a legújabb vizsgálatok szerint a kávénak szerepe lehet többek között a máj, a szív és az agy egészségének megtartásában is. Ezenkívül tele van antioxidánsokkal, ami segíthetnek a sejtek megóvásában a szabad gyökökkel szemben. Ha a koffein felpörget, akkor az utolsó csészét lefekvés előtt legalább 6 órával fogyaszd és tartsd észben, hogy a legjobb a fekete kávé. Az ízesített, cukros változatok már sok üres kalóriát tartalmaznak. Fél deciliter tejjel fogyasztva még elmegy.
2. Tojássárgája
A legújabb kutatások szerint az ételekkel bevitt koleszterin nem olyan káros, mint ahogy azt eddig gondolták. A sovány fehérjék és a tojássárgája olyan extra vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, aminek szüksége van a szervezetnek.
A tojásról részletesebben itt olvashatsz.
3. Teljes kiőrlésű kenyér
A szénhidrátmentes illetve a gluténmentes diétákba még ez a nagyon is hasznos étel sem fért bele, pedig a legújabb kutatások szerint a 100%-ig teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fontos tápanyag forrás a többi növényi eredetű étellel együtt. A puffasztott rizs kora is lejárt.
4. Hal
A halat a magas higanytartalom miatt sokan mellőzték az utóbbi években, pedig a valóban magas higanytartalmú halakat általában nem fogyasztjuk nagy mennyiségben (ilyen a cápa, a kardhal, a makréla). A DHA és EPA omega-3 zsírsavakat azonban csak a halak tartalmazzák, ezekhez más forrásból nemigazán tud hozzájutni a szervezet. A rák, a lazac, a szardínia, a tonhal és a kagyló is gazdag ebben a fajta omega-3-ban.
5. Bor
Napi egy pohár bor segíthet megőrizni a szív egészségét, ezenkívül csökkentheti például az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét is. Egy nem régen elvégzett kutatás szerint a borfogyasztók vonzóbbak mások számára. Ezt a borfogyasztást követően megjelenő arcpírral magyarázzák.
6. Házi sütemények és kekszek
Inkább fogyassz házi készítésű süteményeket és kekszeket, mint bolti, agyon cukrozott müzliket, gabonapelyheket, cukros üdítőket, joghurtokat és így tovább. Tiéd a választás!
Forrás: goodhousekeeping.com