2015.03.25. 08:00:00 11712 463

6 étel, amit becsempészhetsz az étrendedbe
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Együnk zsírt, ne együnk zsírt, együnk szénhidrátot, ne együnk szénhidrátot. A glutén az oka mindennek, a cukor az oka mindennek... Annyi irányelvvel találkozhattunk mostanában, hogy nem csoda, ha teljesen össze vagyunk zavarodva azzal kapcsolatban, hogy mit ehetünk, és mi az, ami kerülendő.

Csokis keksz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csokis keksz

Az igazság azonban az, hogy ez teljesen személy és szervezet függő. Kinek a pap, kinek a papné... Mindenesetre azért megkíséreltünk összeállítani egy listát az eddig sokak számára „tiltólistásnak” hitt ételekből, amit a legtöbben apránként visszacsempészhetünk az étrendünkbe.

A táplálkozástudomány, illetve a dietétika fejlődő tudományágak, így nem csoda, ha gyakran változnak az irányelvek.

1. Kávé

Gyakorlatilag napi szinten jelennek meg az új kutatási eredmények a kávéval kapcsolatban, a legújabb vizsgálatok szerint a kávénak szerepe lehet többek között a máj, a szív és az agy egészségének megtartásában is. Ezenkívül tele van antioxidánsokkal, ami segíthetnek a sejtek megóvásában a szabad gyökökkel szemben. Ha a koffein felpörget, akkor az utolsó csészét lefekvés előtt legalább 6 órával fogyaszd és tartsd észben, hogy a legjobb a fekete kávé. Az ízesített, cukros változatok már sok üres kalóriát tartalmaznak. Fél deciliter tejjel fogyasztva még elmegy.

2. Tojássárgája

A legújabb kutatások szerint az ételekkel bevitt koleszterin nem olyan káros, mint ahogy azt eddig gondolták. A sovány fehérjék és a tojássárgája olyan extra vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, aminek szüksége van a szervezetnek.

A tojásról részletesebben itt olvashatsz.

3. Teljes kiőrlésű kenyér

A szénhidrátmentes illetve a gluténmentes diétákba még ez a nagyon is hasznos étel sem fért bele, pedig a legújabb kutatások szerint a 100%-ig teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fontos tápanyag forrás a többi növényi eredetű étellel együtt. A puffasztott rizs kora is lejárt.

4. Hal

A halat a magas higanytartalom miatt sokan mellőzték az utóbbi években, pedig a valóban magas higanytartalmú halakat általában nem fogyasztjuk nagy mennyiségben (ilyen a cápa, a kardhal, a makréla). A DHA és EPA omega-3 zsírsavakat azonban csak a halak tartalmazzák, ezekhez más forrásból nemigazán tud hozzájutni a szervezet. A rák, a lazac, a szardínia, a tonhal és a kagyló is gazdag ebben a fajta omega-3-ban.

5. Bor

Napi egy pohár bor segíthet megőrizni a szív egészségét, ezenkívül csökkentheti például az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét is. Egy nem régen elvégzett kutatás szerint a borfogyasztók vonzóbbak mások számára. Ezt a borfogyasztást követően megjelenő arcpírral magyarázzák.

6. Házi sütemények és kekszek

Inkább fogyassz házi készítésű süteményeket és kekszeket, mint bolti, agyon cukrozott müzliket, gabonapelyheket, cukros üdítőket, joghurtokat és így tovább. Tiéd a választás!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?