2022.04.29. 12:26:52 8786 251

8+1 dolog, amit biztosan nem tudtál a tulipánokról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tulipánnál varázslatosabb tavaszi növényt aligha tudunk elképzelni. A virágok formája és színe is gyönyörű, egyszerűen jó őket nézegetni, valahogy felvidítják az embert. Tudtad róluk, hogy vadvirágként élnek Közép-Ázsiában? Nagyszerű tulipános érdekességeket hoztunk nektek.

Piros és fehér tulipán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Piros és fehér tulipán

1. Az orosz-kínai határ hemzseg a tulipánoktól

Őshonos Közép-Ázsiai otthonából időszámításunk után 1000 környékén terjedhetett el, és vált ismertté nyugatabbra, amikor is a török szultánok hatalmas tulipánágyásokat telepítettek a parkokba és a kastélyok udvaraiban.

2. A tulipán szó a perzsa nyelvből ered

Úgy gondolják, hogy a perzsa dulband szóból ered a tulipán neve, ami turbánt jelent (török kiejtése tülbend). Azt nem tudni, hogy a turbán kapta a nevét a formájára emlékeztető tulipánról vagy a a történészek azért terjesztették ezt a nevet, mert a turbánokban népszerű volt tulipánt tűzni és félrefordították a forrást.

3. A tulipán bizniszt Hollandiában indították be

Ma már Magyarországon is vannak tulipános kertek, ahol mindenki magának szedheti a tulipánt, és hagymákat is lehet venni. A tulipán-bizniszben azonban Hollandia jár az élen, még most is ők a legnagyobb tulipán exportőrök az egész világon. Az üzlet 1500-as években kezdődött, amikor Carolus Clusius, a Leiden-i egyetek egy botanikusa tulipánhagymákat kapott ajándékba a török nagykövettől. A virágokat és a hagymát azonban nem volt hajlandó megosztani senkivel, ezért a kertjében gyakori volt a lopás. A tolvajok a hagymákat eladták, és így született meg a holland tulipán kereskedelem.

4. Mit szimbolizál a tulipán?

A tulipán enyhe szívalakjának köszönhetően a szerelem jelképe, főként természetesen a piros tulipán. A fehér tulipánok a bocsánat kérés virágai.

5. A csíkos tulipán egy vírusnak köszönhető

Az 1600-as években a levéltetvek vírust terjesztettek a tulipánok körében, így csíkosak lettek a növények. Ma már mesterséges úton érik el ezt a hatást. A vírussal laboratóriumi körülmények között megfertőzik a növény DNS-ét, és máris kész a különleges szín.

6. A világ legnagyobb tulipánültetvénye Hollandiában van

A Keukenhofban található óriás kertben több mint 7 millió tulipán virágzik áprilisban és májusban. Lenyűgöző lehet!

7. A tulipán több országnak is nemzeti növénye

Iránban és Törökországban is nemzeti növényként tisztelik a virágot.

8. Mindig követik a napot

A tulipán virága még akkor is követi a napot, ha vázában van.

+1. A tulipánok még azután is nőnek, ha levágták a szárukat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...