A 3 legfinomabb krumplis köret karácsonyra
Lépj ki a megszokottság világából és dobd fel a karácsonyi menüt ízletes és csábító krumplis köretekkel. Semmi baj a hagyományos sült krumplival, de miért is ne kápráztasd el a családod egy új és izgalmas finomsággal, amit az ünnepi asztalra teszel?
Hivatalos nevén a burgonyát még Peru és Chile hegyvidékén őshonos lakók termesztették, körülbelül úgy 5000 éve. Mennyire hálásak lehetünk Pizarro expedíciójának, hiszen Európába ő hozta el nekünk még az 1540-es években. A nagyszerű szénhidrát tartalmának és energiát adó képességének köszönhetően egy igen közkedvelt étel a mai napig. Lehet önmagában is tálalni, de népszerű köret is lehet a krumpli, hiszen könnyű fűszerezni és izgalmas kiegészítője lehet rántott, vagy szaftos húsoknak is.
Parmezános és zöldfűszeres krumplipüré
Íme a tökéletes köret. Izgalmas változata a hagyományos krumplipürének és hihetetlenül krémes!
Hozzávalók 4 személyre
1 kg burgonya
5 dkg vaj
5 dkg parmezán
3 dl tej
2 gerezd fokhagyma (lehet több is, aki imádja a fokhagyma karakterét)
2 teáskanál aprított zöldfűszer
só
szerecsendió
A krumplit hámozd meg és vágd fel apró kockákra, vagy karikázd fel. Öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, adj hozzá sót és főzd puhára. Puhulást követően szűrd le és krumplinyomó segítségével törd össze. Add hozzá a tejet, a puha vajat, a zúzott fokhagymát és fűszerezd a szerecsendióval, sóval. Botmixer segítségével keverd krémesre, de ennek hiányából fakadóan egy egyszerű fakanállal is megoldhatod. Csak keverd alaposan, amíg krémes állagot nem kap. A végén pedig add hozzá a zöld fűszereket és a parmezán sajtot. Bármilyen sült hús mellé tálalhatod. Ugye milyen ízletes?
A baconos elegancia
A baconos sült krumplirózsa, amely nagyon finom és ropogós. Akár még önálló fogásként is tálalhatod és kézügyességre sincs szükség ahhoz, hogy elkészíthesd ezt az elragadó „eleganciát”.
Hozzávalók 8 szelethez
8 szelet bacon
8 db nagy burgonya
3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
só
bors
vaj
zöldfűszer
A krumplit hámozd meg és vágd fel nagyon vékony szeletekre. A pontosság kedvéért használj zöldséggyalut. A bacon szeleteket terítsd ki és helyezd rá a krumpli szeleteket úgy, hogy fedjék egymást, de a baconon túl lógjanak. Közben az olívaolajat keverd össze a sóval a borssal és a zöldfűszerekkel, beleértve a zúzott fokhagymát is. Ezzel a szuper egyveleggel kend be a kiterített krumplikat. Ezután óvatosan tekerd fel úgy, hogy egy rózsa formát kapjon. Célszerű egy kivajazott muffinsütőt használnod, így egyben maradnak a kis „rózsák”. Előmelegített sütőben 220 fokon süsd 30 percig. A szép piros krumplirózsákat pedig tálalhatod, akár csak egy sajtmártással. Isteni ízekkel szembesülnek a vendégeid, vagy a családtagjaid.
A szeletekre vágott sütőben készült krumpli
Ropogós, ám mégis más a hagyományos sült krumplihoz képest. Tökéletes köret választás a tepsis, vagy a grillezett húsokhoz. Nagyszerűsége, hogy a krumpli szeletek közé tehetsz hagymakarikákat, zöldségeket vagy bacont.
Hozzávalók
8 db közepes burgonya
3 ág petrezselyem
3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
só
bors
A krumplit hámozd meg és karikázd fel. A szeletek kb. 2 milliméter vastagságúak legyenek. A krumpli szeleteket egy kör alakú tepsibe helyezd el, kicsit megdöntve. Az olívaolajat keverd össze a kiegészítőkkel, azaz a fokhagymával, sóval, borssal és petrezselyemmel és ennek egyvelegével locsold meg a szeleteket. Előmelegített sütőben 200 fokon süsd piros ropogósra (kb. 40-45 perc). Jó étvágyat hozzá!
forrás: femina.hu