2020.05.22. 06:35:28 8597 240

A fagy miatt gyenge gyümölcstermés és áremelkedés várható
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mintegy 500 ezer tonna lehet az idei gyümölcstermés az ültetvényeket ért fagykárok miatt a FruitVeB és az ÉKASZ (Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) előzetes termésbecslése szerint, miközben egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcsöt szoktak betakarítani a gazdák - közölte Apáti Ferenc az MTI-vel.

Gyümölcsök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsök

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke ismertette, hogy a jelentősebb gyümölcstermelő országokban tapasztalható - bár a hazainál mérsékeltebbnek tűnő - fagykárok miatt Európa egészében keresleti piacra, így az átlagosnál magasabb gyümölcsárakra lehet számítani.

A termesztők idénre jó termést vártak, a gyümölcsök megfelelően virágoztak, azonban március közepétől több hullámban jelentős fagykárok érték az ültetvényeket.

Apáti Ferenc ismertette, hogy a legnagyobb terméskiesés kajszibarackból, őszibarackból és cseresznyéből várható, e gyümölcsök mennyisége negyedére-harmadára eshet egy jó évhez viszonyítva. Kajsziból egy kedvező szezonban 30-35 ezer tonna terem Magyarországon, őszibarackból 35-40 ezer tonna, míg cseresznyéből 14-16 ezer tonna.

A felére csökkenhet idén a körte és a szilvatermés is; előbbiből egy átlagos évben 30-40 ezer tonnát szüretelnek a gazdák, szilvából 65-70 ezer tonnát.

Az ország legnagyobb területén termesztett almából és meggyből sem biztatóak a terméskilátások. Egy jónak mondható évben mintegy 800-850 ezer tonna alma terem, az átlagtermés 600 ezer tonna körüli, azonban az idén nem számítanak a tavalyi 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra. Meggyből legfeljebb a tavalyi 53 ezer tonna körüli termés várható, miközben egy átlagos évben 65-70 ezer tonnát szüretelnek.

Mindezek mellett érdemi terméskiesést okozott a fagy a szabadföldi, és nem takart szamócakultúrákban is, sőt mérsékelten sújtotta a diót és a bodzát is - sorolta az alelnök.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mit tegyünk, ha a gyerek „unatkozik”? – Az unalom, mint a kreativitás motorja

„Anyaaa, unatkozooom!” – ismerős mondat? Sok szülő rögtön kapkodni kezd: játékot keres, programot ajánl, képernyőt kapcsol. Pedig az unalom nem ellenség. Sőt! A gyerekkori unalom a belső világ felfedezésének, a kreatív gondolkodásnak és az önálló problémamegoldásnak az egyik legtermészetesebb kiindulópontja.

Dalszerző tábor indult Pásztor Annával

Zenei producerek, dalszerzők, énekesek, dobosok és gitárosok a szakma legjobbjaiból, és egy maroknyi, elképesztően tehetséges, a világra nyitott fiatal, akik különbözőségük ellenére sem adják fel álmaikat. Megrendezték a Civil út Alapítvány nagysikerű fogyatékosügyi tehetségkutató, tehetséggondozó programjának első nyári alkotótáborát. A Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával mentorprogram öt napra a Római-partra tette át székhelyét, ahol kibővült csapattal, a természet közelségében, kiszakadva a város zajából, teljes elvonulásban folyt a lázas munka.

Különleges lekvár cseresznyéből – Imádni fogjátok!

Édes, roppanós, mélybordó kincsek – a cseresznye kétségkívül a nyár egyik legnagyobb ajándéka! Alig várjuk, hogy megjelenjen a piacon, és ilyenkor szinte kilókkal visszük haza, mert egyszerűen lehetetlen abbahagyni. Frissen a legfinomabb, de szerencsére a konyhában is rengeteg módon felhasználható: süteményekbe, pitékbe, fagyikba vagy akár egy klasszikus kompótként is remekül működik.