2020.05.22. 06:35:28 8008 239

A fagy miatt gyenge gyümölcstermés és áremelkedés várható
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mintegy 500 ezer tonna lehet az idei gyümölcstermés az ültetvényeket ért fagykárok miatt a FruitVeB és az ÉKASZ (Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) előzetes termésbecslése szerint, miközben egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcsöt szoktak betakarítani a gazdák - közölte Apáti Ferenc az MTI-vel.

Gyümölcsök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsök

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke ismertette, hogy a jelentősebb gyümölcstermelő országokban tapasztalható - bár a hazainál mérsékeltebbnek tűnő - fagykárok miatt Európa egészében keresleti piacra, így az átlagosnál magasabb gyümölcsárakra lehet számítani.

A termesztők idénre jó termést vártak, a gyümölcsök megfelelően virágoztak, azonban március közepétől több hullámban jelentős fagykárok érték az ültetvényeket.

Apáti Ferenc ismertette, hogy a legnagyobb terméskiesés kajszibarackból, őszibarackból és cseresznyéből várható, e gyümölcsök mennyisége negyedére-harmadára eshet egy jó évhez viszonyítva. Kajsziból egy kedvező szezonban 30-35 ezer tonna terem Magyarországon, őszibarackból 35-40 ezer tonna, míg cseresznyéből 14-16 ezer tonna.

A felére csökkenhet idén a körte és a szilvatermés is; előbbiből egy átlagos évben 30-40 ezer tonnát szüretelnek a gazdák, szilvából 65-70 ezer tonnát.

Az ország legnagyobb területén termesztett almából és meggyből sem biztatóak a terméskilátások. Egy jónak mondható évben mintegy 800-850 ezer tonna alma terem, az átlagtermés 600 ezer tonna körüli, azonban az idén nem számítanak a tavalyi 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra. Meggyből legfeljebb a tavalyi 53 ezer tonna körüli termés várható, miközben egy átlagos évben 65-70 ezer tonnát szüretelnek.

Mindezek mellett érdemi terméskiesést okozott a fagy a szabadföldi, és nem takart szamócakultúrákban is, sőt mérsékelten sújtotta a diót és a bodzát is - sorolta az alelnök.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.