A génekbe kódolt a kávé imádata
Illetve az is a génjeidben van, ha nem szereted, vagy ha egyenesen rosszul vagy tőle. A tudósok már rég bebizonyították, hogy a DNS befolyásolja, hogy mennyit fogyasztunk a fekete italból, de arra csak most derült fény, hogy pontosan mely gének játszanak ebben szerepet. A Harvard School of Health kutatói körülbelül két tucat vizsgálatot elemeztek, mintegy 120 000 résztvevővel.
A kutatásaik eddig azt mutatják, hogy 8 génváltozat köthető a kávéfogyasztáshoz. Van amelyik azért felelős, hogy a testünk hogyan tudja lebontani a koffeint (POR és ABCG2), van amelyik azért az élénkítő hatásért (BDNF és az SLC6A4), amit sokan tapasztalunk (vagy nem) – derült ki a Molecular Psychiatry folyóiratból. Ami a kutatókat meglepte, hogy nem találtak olyan génvariánst, ami a kávé ízlelésért lenne felelős – írta az abc NEWS.
A tudósok úgy gondolják, hogy a felfedezés segíthet majd a későbbiekben olyan betegeken, akiknek fontos lenne, hogy csökkentsék a kávéadagjukat. A kutatás alátámasztotta azt is, hogy a koffein fogyasztás függőséghez vezet.
Tehát, ha úgy érzed, hogy kávé nélkül nem indul jól a reggel, az nem a véletlen műve. Ha még nem szoktál rá a keserű nedűre, lehet, érdemes csak akkor fogyasztanod, amikor valóban szükséged lenne az élénkítő hatására. Már, ha a génjeid is hozzájárultak. :) Ha pedig a szagától is irtózol, ne erőlködj, a kávé valószínűleg soha nem lesz a te műfajod!