2024.06.26. 12:50:44 5487 196

A hangod árulkodik a személyiségedről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberi hang varázslatos erejét akkor értjük meg leginkább, ha meghallgatunk egy hangoskönyvet vagy megnézzük kedvenc külföldi filmsorozatunkat, ahol a szereplők ikonikus magyar szinkronszínészek hangján szólalnak meg. Amikor például a sokunk által kedvelt Woody Allen Kern András fenomenális hangján, Al Pacino pedig a nagyszerű Végvári Tamás hangján szólal meg, akkor értjük meg, hogy a hangoknak önmagukon túlmutató értékük, üzenetük van. De vajon milyen kapcsolat áll fenn az egyes emberek hangja és személyisége között? Nézzük!

Beszélgetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Beszélgetés

Az ember és hangja

A Neuroscience News nevű tudományos weboldal egyik tanulmányában a vokális jellemzők és az egyéni személyiségjegyek közötti összefüggéseket vizsgálta. Kiderült, hogy a mélyebb hanggal felvértezett emberek többsége dominánsabb volt, inkább extrovertált személyiségnek bizonyult, aki kedveli a színes és pezsgő társasági életet. Sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy egy frissen megismert embert a hangja alapján soroljuk szimpatikus és kevésbé megnyerő csoportokba. Ebben a nem igazán tudatos, annál inkább ösztönös megnyilvánulásunkban nem kevés előítélet keveredik, ami gyakran szétfoszlik - amennyiben van alkalmunk jobban megismerni a hang mögötti embert. Viszont a Göttingeni Egyetem által végzett nemzetközi kutatócsoportot érdekelte az a kérdés, hogy valójában mit árulhatnak el a különféle típusú hangok az egyének karakteréről? Feltételezték, hogy a személyiség egy néhány aspektusa a hangok által jut kifejezésre.

Az azonnali benyomáskeltés eszköze

Az előbb már idézett mélyebb hangú emberek kapcsán arra a szocioszexuális következtetésre jutottak, hogy nagyobb érdeklődést mutatnak az alkalmi kapcsolatok iránt. Ez utóbbi vonatkozás ugyanúgy jellemző a mély hangú férfiakra, mint az ugyanilyen hanggal rendelkező nőkre.

A személyiségpszichológiai csoport munkatársa, Dr. Julia Stern megerősítette a korábbi nézeteket, mely szerint: az emberek hangja erőteljes és azonnali benyomást gyakorolhat ránk. Hozzátette, hogy ez még abban az esetben is érvényes, amikor a hang mellé nem társul „vizuális nyom”, vagyis például telefonon beszélgetünk egymással. Ilyenkor még látatlanban is körvonalazódik, hogy a hang „gazdája” melyik nemhez, sőt korosztályhoz tartozik, hogy az illető érdeklődő, barátságos, szomorú, ideges, udvarias. A hang alapján gyakran képzeljük az ismeretlen embereket vonzónak vagy kevésbé attraktívnak. Mi több: a bizalomról és az erőfölényről is hipotéziseket alkotunk.

A hang a személyiség egynéhány aspektusára mutat rá

Sternt leginkább az érdekelte, hogy vajon jogosak-e ezek az előfeltételezések? Illetve, hogy a hangok valóban összekapcsolhatók-e az emberek személyiségével. A hangtulajdonságok, ezen belül is legfőképpen a hangmagasság vizsgálata során megfigyelték, hogy legalább részben kifejeződik egy-egy ember személyisége a hangja alapján. Vagyis a hang alapján „csupán” rálátást nyerhetünk az egyén kedvességére, neuroticizmusára, lelkiismeretességére, nyitottságára.

A hangunk az önkifejezésünk egyik legfigyelemreméltóbb „eszköze”. Ha valaki gyorsan és hangosan beszél, arról azt feltételezhetjük, hogy szenvedélyesen és kíváncsian közelíti meg az élet dolgait, leginkább cselekvés-orientált lehet, ám valószínűleg kevésbé koncentrál az elméleti megközelítésekre. Abban az esetben viszont, ha valaki halkan beszél, feltételezzük, hogy inkább introvertált, komolyan, átgondoltan közelít a dolgokhoz, alaposan mérlegel, mielőtt bármit is cselekszik, ugyanakkor jó hallgatóság. Ám, ahogyan a Jagran Josh webportál szerzői megjegyezték: a hang és személyiség kérdésében ugyanaz az elv kellene, hogy érvényesüljön, mint a borító és a könyv kapcsán.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...