2016.04.29. 11:30:42 12763 319

A helyes öntözés titkai – Hasznos tippek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a biztonságot, tápanyagot biztosító földön kívül van még valami, ami fontos a növények számára, az a víz. Nyáron, a nagy melegben talán még nagyobb jelentősége van az öntözésnek, de ilyenkor tavasszal sem szabad elhanyagolnunk az életet adó víz pontos és rendszeres adagolását ifjú, vagy már idősebb növényeink számára.

Öntözés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Öntözés

Sem a mennyiség, sem a rendszeresség nem elhanyagolható szempont.

Alapszabály: kevesebbszer, de alaposan!

Minden alkalommal, amikor öntözésre adjuk a fejünket, oda kell figyelnünk, hogy a növényre se túl sok, se túl kevés víz ne kerüljön. Mindkettő ártalmas lehet számára. A gyakoriságra is érdemes odafigyelni. Inkább kapjanak ritkábban inni a növényeink, de akkor legyünk alaposak és körültekintőek az „itatás” kapcsán. Ha egy alkalommal elegendő mennyiségű vizet adunk egy növény számára, akkor biztos, hogy a gyökerei is elegendő folyadékhoz jutnak. Ez sokkal jobb, mintha ritkábban öntöznénk és csak a növény felületére „lötykölnénk” a vizet.

Vigyázz a környezetedre!

És nem utolsó sorban: spórolj! Ha van rá lehetőséget, gyűjts esővizet és abból öntözd a kerted ékességeit!

Hogy el ne ússzon!

Mindenképpen szerelj az öntözőkanna végére egy öntözőrózsát! Ez mind a régi, mint a frissen elültetett növények szempontjából fontos. Így elkerülheted, hogy teljesen eláztasd a fiatal növényt körülvevő laza földet.

Vigyázat, párolgásveszély!

Habár az öntözővíz elpárolgását 100 %-ig nem tudjuk megakadályozni, azért csökkenthetjük az „elvesző” víz mennyiségét. A növények köré szórj egy takaróréteget mondjuk fűből, kéregből, szalmából. Ez nem csak a folyadék elpárolgását akadályozza meg, hanem a gyomnövények kinövését is. A „védőréteget” a nyár folyamán majd kicserélheted.

Forrás: garten.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.