2017.01.31. 16:00:37 16956 431

A klasszikus, a gyors és a különleges madártej
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokunk kedvenc gyermekkori nassolni valója volt a madártej, és az imádat valószínűleg felnőttként is megmaradt. A nagyszerű desszertnek azonban többféle változata is van, igaz, mi a klasszikus eredeti receptre esküszünk. Mindenesetre készíthetünk akár madártejes pohárkrémet is, ha ahhoz szottyan kedvünk. Változatok madártejre!

Madártej - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Madártej

Klasszikus madártej

Hozzávalók / 4 adag

  • 4 db tojásfehérje
  • 2x1 csipet só
  • 2 ek porcukor
  • 800 ml tej
  • 1 db vanília
  • 4 db tojássárgája
  • 70 g cukor

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el kemény habbá verni, majd adjuk hozzá a két evőkanál porcukrot, és verjük teljesen keményre.

A tejhez adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd forraljuk fel, és kanállal szaggassuk bele a tojáshabból galuskákat. Két-három percig főzzük, majd óvatosan fordítsuk meg, újabb két-három perc, és már szedhetjük is ki egy üres tálba.

A tojássárgáját egy csipet sóval és a cukorral keverjük jó habosra, öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből, majd azonnal keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet, keverjük el, és öntsd vissza az egészet az edénybe.

Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük a tetejére a galuskákat, és az egészet rakjuk be a hűtőbe legalább 2-3 órával azelőtt, hogy tálalni szeretnénk.

Forrás: nosalty.hu

Madártej pohárkrém

  • 4 dl tej
  • 4 dl habtejszín
  • 50 g erythritol
  • 1 db vanília
  • fél citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 2 db lapzselatin
  • 1 csipet só

A tejet, a tejszínt, az édesítőt, a vanília kikapart magjait és a citromhéjat egy lábasban felforraljuk.

A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk 5 percre.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közepes kanállal szaggatva, adagonként a forró tejbe szaggatva, fél-fél perc alatt mindkét oldalát megpároljuk, majd szűrőbe szedjük.

A tejszínes tejhez hozzáadjuk a tojások sárgáját és a kicsavart zselatin lapokat, és habverővel addig kevergetjük, míg pudingszerű állaga lesz.

Poharakba mérjük, hűvös helyre tesszük kihűlni. Utána a galuskákat is ráhelyezzük, fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Forrás: nosalty.hu

Gyors madártej

  • 1 l tej
  • 3 db tojás
  • 3 tk vaníliás cukor
  • 1 ek liszt

  • 3 ek cukor A tejet pár kanál kivételével langyosítjuk. 3 tojássárgáját kikeverünk 2 teáskanál vaníliás és 3 evőkanál kristálycukorral. A lisztet is hozzáadjuk és simára keverjük a masszát, majd pár kanál tejjel hígítjuk, végül a langyos tejhez folyamatos keverés közben hozzáöntjük és sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket mikrozható edényben verjük fel, egy teáskanál vaníliás cukorral ízesítjük a végén, majd amikor már kemény hab, a 1 percre a mikróba helyezzük. A saját gőzében meg fog főni, s a madártejbe szaggathatjuk.

Forrás: nosalty.hu

Részeges madártej (pohárkrém)

Hozzávalók:

6 nagy pohárhoz:

A piskótához:

  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 tojás
  • fél csomag sütőpor

A krémhez és a habhoz:

  • 6 tojás f- él csomag vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor
  • cukor vagy édesítő ízlés szerint
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1,2 l tej

Valamint:

  • cherry likőr
  • 5 dkg őrölt mandula
  • tejszínhab

Elkészítés:

A piskótához valókat egy tábla rakjuk és a robotgép legnagyobb fokozatán 2-3 percig habosítjuk. Egy 20 centi átmérőjű kivajazott tortaformába öntjük, és közepes lángon aranysárgára sütjük.

Az 1 liter tejet a vanília aromával felforrósítjuk. A lángot mérsékelve a cukorral felvert tojásfehérjét beleszaggatjuk úgy, hogy a hab ne főjön, inkább csak dagadjon a tejben fél perc után megfordítjuk, újabb fél perc után szűrőedényben lecsepegtetjük. Amennyi tejet enged a tojáshab, azt visszaöntjük. A tojássárgákat, a pudingport, a cukrot és a 2 dl tejet csomómentesen elkeverjük, és a forró tejhez öntjük folyamatos keverés mellett (robotgép 1- fokozat). Kevergetve felforraljuk. Kihűtjük.

A piskótából mintákat szaggatunk. A minták egyik felét előbb cherrybe, majd a mandulába mártogatjuk (bőségesen).

Hozzálátunk a pohár megtöltéséhez. A részeges piskótát, a vaníliás krémet és a tojáshabot legalább 2 rétegben egymásra rakjuk. A tetejére a maradék krémet kenjük, 1-1 mintát hagyhatunk díszítésnek. Tejszínhabbal tálaljuk.

Forrás: mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.

Édes paradicsomi csavar – különleges desszertek paradicsomból

A paradicsom a legtöbb konyhában sós ételek alapja – levesek, mártások, tészták, pizzák szinte elképzelhetetlenek nélküle. De mi lenne, ha most egy egészen új oldaláról ismernénk meg? A paradicsom édeskés-savanykás ízvilága és selymes textúrája lehetővé teszi, hogy meglepően jól működjön desszertként is – csak a megszokott kereteken kell túllépnünk.

Ne várd meg, amíg megtörténik! – Előzd meg az otthoni baleseteket!

A felmérések szerint: éves szinten megannyi megelőzhető baleset - súlyosabb esetben akár haláleset is- kötődik az otthonokhoz, melyeknek többsége néhány óvintézkedés bevezetésével, nagy eséllyel megelőzhető (pl. fulladás, különféle sérülések, esések, mérgezés). Az ingatlanbaleseti adatokból kiderül, hogy évente több millió (!) ilyen jellegű sérülésre kerül sor; ahogy az is, hogy az összes megelőzhető sérülésekkel szorosan összekapcsolódó halálos kimenetelű esetek 78 százaléka otthon történik.