2017.01.31. 16:00:37 16604 431

A klasszikus, a gyors és a különleges madártej
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokunk kedvenc gyermekkori nassolni valója volt a madártej, és az imádat valószínűleg felnőttként is megmaradt. A nagyszerű desszertnek azonban többféle változata is van, igaz, mi a klasszikus eredeti receptre esküszünk. Mindenesetre készíthetünk akár madártejes pohárkrémet is, ha ahhoz szottyan kedvünk. Változatok madártejre!

Madártej - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Madártej

Klasszikus madártej

Hozzávalók / 4 adag

  • 4 db tojásfehérje
  • 2x1 csipet só
  • 2 ek porcukor
  • 800 ml tej
  • 1 db vanília
  • 4 db tojássárgája
  • 70 g cukor

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el kemény habbá verni, majd adjuk hozzá a két evőkanál porcukrot, és verjük teljesen keményre.

A tejhez adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd forraljuk fel, és kanállal szaggassuk bele a tojáshabból galuskákat. Két-három percig főzzük, majd óvatosan fordítsuk meg, újabb két-három perc, és már szedhetjük is ki egy üres tálba.

A tojássárgáját egy csipet sóval és a cukorral keverjük jó habosra, öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből, majd azonnal keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet, keverjük el, és öntsd vissza az egészet az edénybe.

Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük a tetejére a galuskákat, és az egészet rakjuk be a hűtőbe legalább 2-3 órával azelőtt, hogy tálalni szeretnénk.

Forrás: nosalty.hu

Madártej pohárkrém

  • 4 dl tej
  • 4 dl habtejszín
  • 50 g erythritol
  • 1 db vanília
  • fél citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 2 db lapzselatin
  • 1 csipet só

A tejet, a tejszínt, az édesítőt, a vanília kikapart magjait és a citromhéjat egy lábasban felforraljuk.

A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk 5 percre.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közepes kanállal szaggatva, adagonként a forró tejbe szaggatva, fél-fél perc alatt mindkét oldalát megpároljuk, majd szűrőbe szedjük.

A tejszínes tejhez hozzáadjuk a tojások sárgáját és a kicsavart zselatin lapokat, és habverővel addig kevergetjük, míg pudingszerű állaga lesz.

Poharakba mérjük, hűvös helyre tesszük kihűlni. Utána a galuskákat is ráhelyezzük, fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Forrás: nosalty.hu

Gyors madártej

  • 1 l tej
  • 3 db tojás
  • 3 tk vaníliás cukor
  • 1 ek liszt

  • 3 ek cukor A tejet pár kanál kivételével langyosítjuk. 3 tojássárgáját kikeverünk 2 teáskanál vaníliás és 3 evőkanál kristálycukorral. A lisztet is hozzáadjuk és simára keverjük a masszát, majd pár kanál tejjel hígítjuk, végül a langyos tejhez folyamatos keverés közben hozzáöntjük és sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket mikrozható edényben verjük fel, egy teáskanál vaníliás cukorral ízesítjük a végén, majd amikor már kemény hab, a 1 percre a mikróba helyezzük. A saját gőzében meg fog főni, s a madártejbe szaggathatjuk.

Forrás: nosalty.hu

Részeges madártej (pohárkrém)

Hozzávalók:

6 nagy pohárhoz:

A piskótához:

  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 tojás
  • fél csomag sütőpor

A krémhez és a habhoz:

  • 6 tojás f- él csomag vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor
  • cukor vagy édesítő ízlés szerint
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1,2 l tej

Valamint:

  • cherry likőr
  • 5 dkg őrölt mandula
  • tejszínhab

Elkészítés:

A piskótához valókat egy tábla rakjuk és a robotgép legnagyobb fokozatán 2-3 percig habosítjuk. Egy 20 centi átmérőjű kivajazott tortaformába öntjük, és közepes lángon aranysárgára sütjük.

Az 1 liter tejet a vanília aromával felforrósítjuk. A lángot mérsékelve a cukorral felvert tojásfehérjét beleszaggatjuk úgy, hogy a hab ne főjön, inkább csak dagadjon a tejben fél perc után megfordítjuk, újabb fél perc után szűrőedényben lecsepegtetjük. Amennyi tejet enged a tojáshab, azt visszaöntjük. A tojássárgákat, a pudingport, a cukrot és a 2 dl tejet csomómentesen elkeverjük, és a forró tejhez öntjük folyamatos keverés mellett (robotgép 1- fokozat). Kevergetve felforraljuk. Kihűtjük.

A piskótából mintákat szaggatunk. A minták egyik felét előbb cherrybe, majd a mandulába mártogatjuk (bőségesen).

Hozzálátunk a pohár megtöltéséhez. A részeges piskótát, a vaníliás krémet és a tojáshabot legalább 2 rétegben egymásra rakjuk. A tetejére a maradék krémet kenjük, 1-1 mintát hagyhatunk díszítésnek. Tejszínhabbal tálaljuk.

Forrás: mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...