2020.12.07. 14:36:27 11053 213

A klímaváltozás az Alpok legtöbb gleccserjét fenyegeti
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A klímaváltozás az Alpok legtöbb gleccserjét fenyegeti: egy kutatás szerint az évszázad végére a gleccserek 92 százaléka eltűnhet a hegyláncból.

Gleccser - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gleccser

A walesi Aberystwyth Egyetem tudósai a Change (változás) projekt keretében 2019-ben végeztek kutatásokat az Alpokban. A hegyvonulatban mintegy 4000 gleccsert tartanak számon, köztük olyan híres síparadicsomokat, mint a svájci Zermatt vagy a franciaországi Tignes - ismertette a BBC News.

Az egyetem előrejelzése szerint ezek a népszerű síterepek is eltűnnek, de az Alpok vízfolyásait, víztartalékait, ökoszisztémáját is jelentősen érinti a klímaváltozás.

A kutatók az Alpok európai régióinak több mint száz évre visszatekintő klímaadatait elemezték és 2100-ig állították fel előrejelzésüket.

A kutatás modellezte az Alpok gleccserjeinek úgynevezett környezeti "magassági egyensúlyvonalát" (ELA). Ez az a tengerszint feletti magasság, ahol a felhalmozódó hó és jég mennyisége megegyezik azzal, amely egy év alatt megolvad vagy elpárolog. Ez alapján fogalmazták meg a tudósok előrejelzésüket arról, hogy hogyan hat a gleccserekre a klímaváltozás. A kutatás megállapítása szerint "gyors és nagyon változó" hatásokkal számolnak.

Neil Glasser professzor, az Európai Unió által finanszírozott projekt vezetője szerint a gleccserek olyanok, mint a mérges gázokat jelző "kanári a bányában", annyira gyorsan megfigyelhetők rajtuk a klímaváltozás hatásai. A professzor hozzátette, hogy ha a gleccserek viselkedésére globális mintaként tekintünk, az a tengerszint emelkedésére is figyelmeztet.

Drámai hatással jár, ha a gleccserek eltűnnek az Alpokból, egyebek mellett az ivóvízforrás, a termények, az öntözés, a szennyvízkezelés és a vízenergia is megsínyli.

A tudósok szerint 2050-re már szinte az összes, 3500 méter alatt fekvő gleccser elolvad az Alpokban.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű tippek, hogy kevesebb hulladékot termelj

A hulladék globális problémává terebélyesedett az elmúlt évek során, melynek csökkentése mindannyiunk érdeke. A pazarlás, amit a régiek hírből is alig ismertek, mára már mindennapos rutinná vált. Rengeteget pazarlunk: a „vedd meg, mert megérdemled”, valamint a „használd és dobd el” romboló elvek és magatartások mentén. A nemzetközi hulladékcsökkentő erőfeszítéseken túl egyénenként is érdemes megtennünk a szükséges lépéseket. De hogyan kezdjük el mindezt?

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?