A legzseniálisabb aprósütemények : az isler és a zserbó
Ki tudna nemet mondani egy szelet házi zserbóra, és egy kis islerre, ami éppen most készült el? Talán csak azok, akik éppen fogyókúrába kezdtek, és még nagyon, de nagyon elszántak. :) Nekünk többieknek azonban ellenállhatatlan ez a két finomság. Nélkülözhetetlen alapreceptek következnek!
Isler - Recept
Tészta hozzávalói 22-25 db-hoz:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg Rama margarin
- 10 dkg darált mogyoró
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek rum
- 1 tojássárgája
- csipet só
- reszelt citromhéj
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a darált mogyorót.
Ezután adjuk hozzá a rumot és a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe.
A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra a tésztát, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a korongokat. (én 6 cm átmérőjű szaggatót használtam)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztakorongokat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni, és ízlés szerinti lekvárral kettőt-kettőt ragasszuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy a lekvárt kissé beszívja, és ne csússzon szét, amikor vonjuk be a csokoládéval.
Csokoládébevonó hozzávalói:
- 20 dkg tortabevonó csokoládé
- 0,5 dl étolaj
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá az étolajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel.
Ezután vegyük le a gőzről, majd egyesével mártsuk meg benne az összeragasztott korongokat.
Ezután tegyük vissza a sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Hűvös, száraz helyen jól eltartható, így pl. ünnepek előtt már akár 1-2 héttel is megsüthetjük.
Zserbó - Recept
Tészta hozzávalói egy nagy gáztepsihez:
- 50 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 30 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
- csipet só
A tejet meglangyosítani és összekeverni egy pici cukorral, majd belemorzsolni az élesztőt és felfuttatni. A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a sót, cukrot, sütőport, a tojást, és a felfuttatott élesztőt.
Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrni, majd három részre osztani a tésztát.
Töltelék hozzávalói:
Én jó sok töltelékkel csinálom, de ez lehet kevesebb vagy éppen több is.
50 dkg darált dió 20 dkg porcukor 3 cs vaníliás cukor 6 dl-es üveg sárgabaracklekvár (ízlés szerinti)
Mindenki az ízlésének megfelelő mennyiségű töltelékkel készítheti. Mi úgy szeretjük, ha jó sok töltelék van a tésztalapok között.
A darált diót a cukorral, és a vaníliás cukorral összekeverni.
Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, (v. kizsírozni, és lisztezni) majd az egyik tésztát megfelelő méretűre nyújtani, és belehelyezni a tepsibe. Lekvárral ízlés szerint megkenni, majd megszórni a diós-cukros keverék felével.
Ezután kinyújtani a második tésztát és a diós töltelék tetejére helyezni. Ezt a lapot szintén jól megkenni lekvárral, majd megszórni a maradék diós-cukros keverékkel.
Végül a harmadik tésztát is kinyújtani és befedni vele a tölteléket. Ezután szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetni kell. Végül a tetejét villával megszurkálni, és tejjel vékonyan lekenni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni még a teteje szép pirosra sül.(én légkeverésnél 150 fokon sütöttem) Amikor megsült a tepsiben hagyni teljesen kihűlni, majd a tetejét olvasztott csokoládéval, vagy házilag készített kakaós mázzal bevonni. Tálalás előtt ízlés szerinti felszeletelni, majd úgy kínálni.
Kakaós máz hozzávalói:
- 20 dkg porcukor
- 3 ek kakaó
- 5 dkg vaj
- pár kanál forróvíz
A porcukrot a kakaóval, az olvasztott vajjal, és az apránként hozzáadott forró vízzel simára keverni. Ne legyen túl híg!!!! Ezért a vizet kanalanként adagoljuk hozzá, hogy egy sűrűbb massza kapjunk.
A teljesen kihűlt tészta tetejére egyenletesen rákenni, majd hagyni hogy teljesen megdermedjen. Forrás: gizi-receptje.blogspot.hu