A mama aranygaluskája – maga a mennyország!
Sokféle aranygaluska recept létezik, és le lehet egyszerűsíteni és el lehet mismásolni a dolgokat, de azért mégiscsak a hagyományos a legfinomabb. Ennek az aranygaluskának minden falatja fenomenális, a tésztája isteni, a sodó pedig bársonyosan finom – és minden 100%-ig házi! Karácsonyra is szívesen ajánljuk ezt a receptet!
Aranygaluska recept
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 7 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 púpozott ek cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A diós máz:
- 30 dkg dió (darált)
- 15 dkg cukor (ízlés szerint)
- 1 kk fahéj
- 10 dkg vaj
A vanília sodó:
- 7 dl tej
- 4 db tojássárgája
- 1 db vanília (kikapart magja)
- 6 dkg cukor
- 1 púpozott ek finomliszt
A tejet langyosra melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a kanál cukrot és hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy nagyobb tálba öntjük, majd hozzáadjuk a 7 dkg olvasztott vajat, a tojássárgáját és az időközben elkészült élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat, egy laza, hólyagos tésztát kell hogy kapjunk. Ha kész, letakarjuk és kb. duplájára kelesztjük. (A tésztához az élesztőben lévő cukron kívül nem kell több cukor, hiszen cukros dióba fogjuk hempergetni, és a sodó is lesz hozzá.) Amikor megkelt sodrófával kinyújtjuk (ujjnyi vastag legyen) és egy kisebb pogácsaszaggatóval (vagy lisztezett feles pohárral) kiszaggatjuk. Nem baj, ha nem mind szabályos, holdacskák is lehetnek.
Egy kapcsos tortaformát, vagy egy vastagabb falu tepsit kikenünk egy nagy kanál vajjal.
A 10 dkg vajat megolvasztunk és belekeverjük a darált diót, a cukrot és a fahéjat. Ebbe beleforgatjuk a kis pogácsákat és a tortaformába (illetve a tepsibe) rakjuk őket, szépen egymás mellé. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, de előtte letakarjuk sütőpapírral nehogy a dió megkapjon. Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A sodó elkészítése:
Felforraljuk a tejet a vaníliával, majd félretesszük. Egy másik edényben a tojássárgákat cukorral és liszttel csomómentesere keverjük. Ehhez adagoljuk a vaníliás tejet és folyamatos kavargatás mellett a kívánt sűrűségre főzzük. Ne feledjük, hogy ez egy öntet lesz és nem puding. :)
Amikor elkészült az aranygaluska, egy picit hűtjük majd a kezünkkel elválasztjuk a kis pogácsákat, tányérokra helyezzük, és ízlés szerint leöntjük a sodóval.
Ha nincs időnk/kedvünk házi sodót főzni helyettesíthetjük a boltival is.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu