2015.06.01. 08:54:41 6794 181

A mell rákos daganata "manipulálja" a csontszövetet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rosszindulatú melldaganatok képesek "manipulálni" a csontszövetet, hogy elősegítsék az áttétképződést - erre a következtetésre jutottak a Sheffieldi Egyetem és a Koppenhágai Egyetem kutatói.

Mellrák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mellrák

Az áttétes mellrák az esetek 85 százalékában egyéb szervek mellett a csontokban is metasztázisokat képez - számolt be a Nature brit tudományos lapban megjelent tanulmányról a BBC News.

A brit és a dán kutatók felfedezték, hogy a mellrák áttétes formáinál a vérben magasabb egy enzim, a LOX (lipoxil-oxidáz) szintje, a fehérjét a tumorsejtek termelik.

A csont egy élő, folyamatosan változásban lévő szerv, megfelelő szerkezetét, állagát az összehangolt csontlebontási és csontképződési folyamatok biztosítják. Egérkísérletekkel a brit és a dán kutatók viszont kimutatták, hogy a LOX-enzim megzavarja a csontátépülés élettani folyamatát, így károsodik a szerkezete, szövethiányok alakulnak ki. Gátló gyógyszerek alkalmazásával azonban megakadályozható a csontáttétek képződése.

A növekvő enzimaktivitást csupán az úgynevezett ER-negatív mellráknál figyelték meg, amely az esetek harmadát teszik ki, viszont sokkal agresszívabb, mint a melldaganat egyéb formái.

Az állatkísérletekkel bebizonyosodott, hogy az áttétképződés megakadályozható csontritkulás elleni készítmények, bifoszfonátok alkalmazásával is.

"Az elsődleges daganat sejtjei mintegy előkészítik a talajt a további terjeszkedésükhöz, megváltoztatva az enzim segítségével a csontszövet állagát, ezáltal megkönnyítve a beépülésüket" - magyarázta Alison Gartland, a Sheffieldi Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint kutatásaik jelentős előrelépést jelentenek az áttétképződés megakadályozása szempontjából.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.