2022.03.22. 11:55:00 5833 174

A sakk első királynője - Az "igazi" Beth Harmon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sakk egy igazán érdekes játék, ahol az első benyomással ellentétben nem hirtelen történésekre reagálnak a sakkpartnerek, hanem gondos stratégia alapján követik egymást a lépések és ellenlépések. Habár manapság már legalább annyi nő űzi ezt a sportot, mint ahány férfi, a kezdeti időkben csupán az erősebb nem képviseltette magát benne.

Női sakkjátékos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Női sakkjátékos

A Netflix minisorozata Walter Tevis 1983-as regényét feldolgozva ismertette meg a játékot és a sakk fellendülési korszakát a nézők azon részével, akik még nem voltak sakkrajongók. A rendkívüli élettörténetű főszereplőnő sorra nyeri a partikat a nagymesterek ellen, akárcsak a való életben Vera Melchik, aki a nők között elsőként játszhatott a férfi versenyeken.

Az orosz születésű sakkozónő és családja rendezett életét az orosz forradalom zavarta meg. Az embert próbáló időszak után ráadásul a szülei is elváltak. Édesapja visszaköltözött Csehszlovákiába, míg angol származású édesanyja Angliába utazott a két kislányával. Vera a nyelvi nehézségek miatt az édesapjától 9 éves korában megismert csendes játék, a sakk felé fordult.

A helyi klubok és magánórák során Vera annyit fejlődött, hogy azonnal remekelt az első helyi versenyen, majd további sikereket ért el a regionális és az országos rendezvényeken, ezt követően pedig nemzetközi szintre léphetett. 1927-ben megrendezésre került az első női sakkvilágbajnokságot, amit könnyedén megnyert. Amikor már nem talált méltó kihívóra a női mezőnyben, a férfiak versenyein kezdett el indulni. A nemzetközi figyelem akkor kezdett az akkor 23 éves lány felé irányulni, amikor megnyerte a partit a lengyel nagymester, Rubenstein ellen. A férfi versenyzők azonban elutasítóak voltak a női versenyzővel szemben, de ez sem akadályozta meg Verát abban, hogy a világversenyen induljon, ahol figyelemreméltó partit játszott az osztrákok büszkesége, Albert Becker ellen. Verát egyedül az orosz nagymesterek tudták megszorongatni, ennek ellenére figyelemre méltó eredményeket ért el a versenyeken.

A sakkozónő magánélete azonban nem alakult a legboldogabban, hiszen férje, aki szintén sakkjátékos volt, egészségügyi problémával küszködött, aminek következtében 1943-ban el is hunyt. Vera Menchik alig egy évvel élte túl férjét: 1944. 06 .26-án - a következő versenye előestéjén - egy London elleni légitámadás során egy rakéta találta el a házat, amelyben Vera az édesanyjával és testvérével élt. A sakkozónő a tragédia idején csupán 38 éves volt.

Forrás: www.independent.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...