A tökéletesen ropogós csülök és sült krumpli receptje
Itt a hideg, ideje elővenni a zsírosabb, tartalmasabb recepteket. Nyáron úgysem fogsz csülköt enni! :)
Csülök barnasörrel
Hozzávalók:
- 1,5 kg körüli sertéscsülök
- 1 tk köménymag
- 1 tk koriander
- 2 tk majoranna
- 2-3 tk ételízesítő
- 1 tk füstölt pirospaprika
- só
- 3 dl barna sör
- 20-30 dkg sertészsír
A köménymagot és a koriandert állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük át egy mozsárba és törjük alaposan össze.
A csülköt alaposan dörzsöljük be sóval, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni.
A megpörkölt, és összetört köménymaghoz és korianderhez keverjük hozzá az ételízesítőt, a majorannát, a füstölt pirospaprikát, majd alaposan dörzsöljük vele be az előzőleg már besózott csülköt.
Ezután hagyjuk egy-két órát állni, majd öntsük rá a barna sört, és szintén hagyjuk állni, hogy az ízek kellően átjárják. (én előző nap bepácoltam a csülköt, majd éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a vastag húsréteget)
A tepsit kenjük ki a zsírral majd helyezzük bele a bepácolt csülköt, öntsük alá a pácoláshoz használt sört, majd fedjük le egy alufóliával.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 2,5-3 óra alatt puhára. (A párolási idő a csülök nagyságától függ. Én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 óráig pároltam)
Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, öntsük le a felesleges párolólevet, tegyük alá a zsírt, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Amikor a csülök szép pirosra sült, vegyük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.
Sült krumpli hozzávalói:
- 1 kg krumpli
- 2 tk só
- a csülök sütésénél visszamaradt zsír
A krumplit pucoljuk meg, szeleteljük fel kicsit vastagabbra, majd szórjuk meg a sóval, és alaposan forgassuk össze.
Ezután hagyjuk egy kicsit állni, tegyük bele a csülök sütésénél visszamaradt zsírba, majd keverjük össze.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. Sütés közben egyszer óvatosan, hogy a krumpli ne nagyon törjön, keverjük át.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com