Amilyen szép, olyan finom: epres túróhab torta
Sütés nélkül ennél egyszerűbben elkészíthető, szebb és finomabb tortareceptet nem igen fogsz találni. Pláne, ha imádod az epret és a savanykás ízeket!
Epres túróhab torta
Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
- 25 dkg Győri Édes keksz
- 12,5 dkg vaj
A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg vajat, és keverjük össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas-kekszmorzsát, és egyenletesen lapogassuk el.
Ezután tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, közben pedig készítsük el a tölteléket.
Epres túróhab hozzávalói:
- 50 dkg eper
- 2 ek méz
- 1 cs vaníliás cukor
- 50 dkg túró
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
- 4 dl Hulala (v. habtejszín)
Az epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a mézet, és a vaníliás cukrot.
Ezután főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A túrót nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze. (Én krumplinyomóval csináltam, a savót kiöntöttem, és csak a száraz túrót használtam fel.)
Ezután adjuk a túróhoz a porcukrot és a vaníliás cukrot, a teljesen kihűlt pépesített epret, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, és éppen csak langyos legyen.
Ezután öntsük az epres-túróhoz, és szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, keverjük hozzá az epres-túróhoz.
Az elkészült epres-túróhabot egyenletesen öntsük a tortaformában lévő kekszes alapra, majd tegyük vissza pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Csokoládé ganache hozzávalói:
- 10 dkg csokoládé (70%-os)
- 1 tk vaj
- 1 dl habtejszín
Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük éppen csak langyosra. (Egy szép, selymes csokoládékrémet kapjunk.)
A hűtőből vegyük ki a tortát, majd egyenletesen öntsük rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (A hűtőből kivéve rögtön szeleteljük fel, mert hidegen könnyebb szeletelni.)
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu