Amit a bodzáról még tudnod kell!
Eltéveszthetetlen illatát már érezhetjük, a bodza májusban már szezonját éli. Ez a jellegzetes illatú, sárgásfehér, ernyős virágzatú növény jellegzetes eleme a népi gyógyászatnak, de a régmúlt kulináris szokásai is jegyzik. Ki ne találkozott volna gyerekkorában a házi bodzaszörppel például, ami manapság újra reneszánszát éli. No de mit is kell tudni erről az egyszerű de nagyszerű növényről.
Méretei, egyéb adottságai
3-10 méter magasra is megnövő cserje, előfordulása igen gyakori, szinte a legtöbb út mentén, erdők szélén találkozhatunk vele. Virágzata krémes, sárgásfehér, bogyós gyümölcsei sötétek, majdnem fekete színűek. Napos helyen érzi jól magát.
Az a bizonyos bodzavirág
Nagyon sokunk kedvelt itala a bodzaszörp, aminek – mily meglepő – a elengedhetetlen alapanyaga a bodzavirág. A bodzavirágot érdemes olyan bokrokról leszedni, amelyek nem forgalmas utak mentén találhatóak. Ki szeretné ugyanis a kipufogógázokban pácolt növényi részeket felhasználni. Citrommal, cukorral szörp készíthető belőle.
Bogyókból lekvárt
Viszonylag ritkán találkozunk manapság bodzalekvárral, általában a virágzata keresettebb, mint a fekete bogyói. (Igaz az is, hogy a bogyók július végére, augusztusra érnek be) Pedig igen finom lekvár készíthető belőle.
Mire kell odafigyelni
Akár a virágját szedjük, akár a nyár során a bogyóit gyűjtjük be és lekvárfőzésre adjuk a fejünket, arra figyeljünk, hogy a zöld kocsányokat távolítsuk el, mert enyhén mérgező anyagot tartalmaznak.