2020.04.25. 15:48:06 9654 314

Április végén is várnak ránk kerti teendők!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre a nap nagyobb részében jó idő van, így kerti munka közben vígan sütkérezhetünk a régóta várt napfényben. Teendő pedig akad bőven, hiszen kezdődhetnek a virágültetések, palántázások, a magvetések, és a szőlőt sem árt megmetszenünk!

Saláta palánta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta palánta

Április közepétől elkezdhetjük a szabadba vetni meleg igényes zöldségeinket, így például a bab, csemegekukorica, póréhagyma és kelbimbó magjai is már előkerülhetnek. Előnevelt palántáinkat is kiültethetjük végre az ágyásokba: a fejes káposzta, karalábé, kelkáposzta már szépen folytathatja növekedését a tavaszi napfényben.

Nem lesz már metsző hideg, hát elő a metszőollót!

A gyümölcsfáinkat érdemes évente többször is megmetszeni, de a tavaszi metszést semmiképp ne hagyjuk ki – ez pedig most aktuális. Ezenkívül, ha átültetjük vagy frissen telepítjük a növényt, a gyökérzetéből jelentősen veszít, ami a vízellátást nagyban befolyásolja. Emiatt ilyenkor metszenünk szükséges a koronát is. Ha már rügyfakadást követően metszünk, legyünk nagyon óvatosak, ne okozzunk sérülést. A ritkítást a virágzathoz igazítva jobban tudjuk szabályozni a termést. Bár sokkal körültekintőbbnek kell lennünk a lombos metszés során, mégis bátran álljunk neki, hiszen ilyenkor a növény sokkal könnyebben regenerálódik, a sebgyógyulás folyamata is hatékonyabban megy végbe és az esetleges betegségekkel szemben is ellenállóbbak a fák. A szőlőtökék metszését is ebben az időszakban kell elvégeznünk. Ilyenkor a mélyebb, felszívó gyökerek hajlamosak rosszabb állapotban mutatkozni, mivel a szőlő a felszínhez közeli harmatgyökereket fejleszt. Ha ezeket a harmatgyökereket a tőke körül tőből levágjuk, megőrizhetjük tőkénk jó állapotát még a nyári szárazság idejére is.

Falak zölddel futtatása, lugasok, virágoztatása

Április közepén, végén a kúszónövényeink magjait is elvethetjük. A tűzbab, egynyári komló, sarkantyúka, szagosbükköny, hajnalka mind alkalmasak a teraszárnyékolásra, kerítés szépítésre, lugasok kialakítására, nyári pihenőhelyek takarásának megoldására, hiszen gyors növekedésük 2-3 méter magasságig is felhajthat. Ehhez azonban alapos tápanyag- és vízellátásra lesz szükség, ne felejtsünk el erről is gondoskodni!

A szomszéd kertje is a mohától zöldebb?

A pázsiton gyakran felüti fejét a moha. Ez főként savanyú talajon jellemző, illetve olyan területeken, ahol a fák, bokrok erősen leárnyékolják a talajt. Ritkítsuk a lombozatot, hogy több napfény érje a füvet, savanyú talaj esetén pedig négyzetméterenként 5 dkg oltott mészport oszlassunk el. A pázsit levegőztetése is segít, ez pedig a modern gépekkel már szinte gyerekjáték. Füvesítés előtt takarítsuk el a gyomot, majd forgassuk át a területet. Használatnak megfelelő fűmagot válasszunk és figyeljünk a rendszeres öntözésre is.

Gondoljunk a bentiekre is!

Cserepes szobanövényeink is megérdemelnek egy kis felfrissülést. Ültessük át őket, ha a méret indokolja akár nagyobb cserépbe. Emeljük ki a növényt az edényből, a földet finom rázással távolítsuk el gyökereiről. Metsszük le az elhalt, vagy túlságosan megkérgesedett gyökereket. Ugyanígy tegyünk az elszáradt, elöregedett levelekkel, ágakkal is. Ha szükséges, ültessük egy számmal nagyobb edénybe, de mindenképp tápanyagdús, friss, a növény igényeinek megfelelő pH-val rendelkező virágföldbe.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...