Augusztus a kertben – Betakarítás, a jól megérdemelt jutalom!
Belekúszik már az ősz a mindennapjainkba és bizony ilyenkor eljön az ideje, hogy begyűjtsük kerti sikereink eredményét. Megkezdődik a betakarítás fő időszaka, de legyünk figyelmesek, mert minden termésünknél más szempontokat kell figyelembe vennünk. Van olyan, aminél érdemes igyekezni, ha érettnek látjuk a termést, van azonban olyan is, ahol a felhasználás módja dönt. Olvass tovább és minden kiderül!
Érik a szőlő, hajlik a vessző…
Szőlő szedésnél mindig csak a teljesen érett gyümölcsöt szabad levennünk a lugasról. Ez garantálja a finom, édes, zamatos gyümölcsöt, hiszen, ha túl korán leszedjük, utólag már hiába látjuk be, hogy savanyú a szőlő…! Néhány más gyümölccsel szemben, nem történik utóérés leszedést követően – tehát a szőlőnek a csúcson kell abbahagyni.
Almát eszem, ropog a fogam alatt…
A téli alma és téli körte szedése akkor aktuális, amikor eléri szép kifejlődött méretét. Ha továbbra is a fán hagynánk, lepotyogna, megsérülne, elrohadna, sosem érne be. Ám ha gondosan leszedjük, eltároljuk, akkor tél elejére megjön a jutalom. Míg arra vár a gyümölcsünk, hogy megegyük, gyönyörűen beérik, ízletes, illatos lesz és szép színes, puha. Ráadásul hónapokig várakozhat a felhasználásra, megfelelő tárolás mellett nem fog megromlani!
Hull a szilva a fáról…
A szilvák friss evésre fél érett állapotban is nagyon finomak, ám a lekvárral érdemes megvárni, míg kicsit öregszik. Ezt egyértelműen értésünkre fogja adni, ha a kocsányoknál már apró ráncok jelennek meg, mehet a termés az üstbe / tepsibe és készülhet a remek szilvalekvár!
Juhaj! viszik a piros almát, barackot…
Az őszibarack igazán a te döntésed. Remek utóérő, tehát a félérett őszibarackot szüretelünk is édesedik, puhul a gyümölcshús. Ám ha igazán ízletes finomságot szeretnénk végeredménynek, a fán is hagyhatjuk teljes érésig. Az elfoglalt kertész legjobb barátja a gyümölcs, ami meghagyja nekünk a döntést… :)
Kiskertemben uborka…
Amit bizony időben kell leszedni! Az uborka pikk-pakk megnő és beérik, így, ha nem figyelünk, könnyen túlérhet. Ekkor már elrakásra nem lesz jó, de még mindig előttünk a lehetőség, hogy salátának vagy szendvicsbe felhasználjuk.
Haragszom a töködre…
A görögdinnye indáján lóg egy kacs, ami jelzi nekünk, ha szedésre kész a gyümölcs. Ha ez a kacs megfásodott, indulhat a dinnye fogyasztásra. A biztonság kedvéért érdemes megpüfölni is finoman, a válaszként kapott döngő hang nagyon jó jel! A mézdinnye, cukordinnye, vagy hogy ne bonyolítsuk, a sárgadinnyék esete sem bonyolultabb. Akkor kell leszedni, mikor könnyen odaadja magát. A kocsány már szinte magától elválik a gyümölcstől, akkor bizony megérett a gyümölcs az evésre!
Hej, ráérünk arra még…
Pató Pál úrnak igaza van (néha). Legalábbis, ha a paradicsom és paprika ültetvényeinkről kérdezzük. Folyamatosan fejlődnek és érnek a termések a töveken, de remekül el is állnak. Tehát elegendő mindig annyit megszednünk, amit el is fogyasztunk. A majdhogynem túlérett, édes, napsütötte meleg paradicsomnál pedig kevés finomabb dolog van!