2020.01.02. 14:53:33 11928 381

Az 50 évnél idősebbek negyedének tragikusan alacsony a D-vitamin szintje!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre “divatosabbá” válik a köztudatban a D-vitamin és ez nagyon helyes. Ugyanis az alacsony D-vitamin szint (kisebb mint 15 ng/ml) szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a daganatos megbetegedésekét, szív-érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, agyvérzést, meddőséget, asztmát, időskori macula degenerációt.

Természetes D-vitamin bevitel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Természetes D-vitamin bevitel

Ugyanakkor a D-vitamin jótékony hatású sclerosis multiplexben, a gyulladásos reumatológiai és egyéb autoimmun kórképekben szenvedők számára. Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiánya.

Akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a figyelem, koncentrálóképesség is mintegy 60%-kal hanyatlik a felmérések szerint.

Mindehhez képest elég meglepő, hogy a dublini Trinity College kutatói szerint az 50 éveseknél idősebbek negyedét (26%) D-vitamin hiányosnak lehet tekinteni! A vizsgáltak több mint a felének is a szükségesnél alacsonyabb volt a D-vitamin szintje!

A tanulmányban kimutatták, hogy a legrosszabb helyzetben a nők, a dohányosok, az elhízottak, az ülő életmódot folytatók és a nagyon idősek (80 évnél idősebbek) vannak. Összesen 6004 brit állampolgárt vizsgáltak meg és az is érdekes volt, hogy a Nagy-Britannia északi részén élőkhöz képest a délieknél nagyobb volt az átlagos D-vitamint szint, valószínűleg, mert ott valamivel több a napos órák száma.

Az egyik szerző Dr. Niamh Aspell szerint még a D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők sem sokat segítettek a kívánatos D-vitamin szint eléréséhez, és ezek használata is mindössze 4,4%. A megoldást az jelenthetné, ha hasonlóan Finnországhoz, a kiegészítők vitamin tartalmát, annak a koncentrációját megemelnék és ezt kötelezővé tennék a gyártók számára.

Forrás: medicalxpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.