Az idei első málnából készüljön isteni málnás-csokis sajttorta
A receptgyűjtés elkezdődött, már csak a málnára várunk! Az isteni piros gyümölcs tökéletes kiegészítője a jóféle csokoládénak, ebben a sajttortában pedig egyszerűen verhetetlen párost alkotnak.
Csokis-málnás sajttorta
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
- 18 dkg Győri Édes keksz
- 10 dkg vaj
A kekszet daráljuk le, vagy kézzel morzsoljuk össze, hogy morzsalékos legyen.
A vajat hevítsük fel, majd öntsük a kekszhez, és keverjük alaposan össze.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a vajas-kekszes keveréket, majd tenyérrel egyenletesen lapogassuk el.
Ezután tegyük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Amikor már langyosra hűlt, a tortaformát csomagoljuk be legalább háromszoros alufóliába, hogy sütéshez használt víz nehogy beszivárogjon.
Töltelék hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg málnadzsem
- 3 ek étkezési keményítő
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 db tojás (nagy)
- csipet só
- 2 dl habtejszín (v. Hulala)
A mascarponét keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval. Ezután állandó keverés mellett először adjuk hozzá a málnadzsemet, majd egyesével az egész tojásokat is. (minden tojással külön-külön keverjük alaposan össze)
Végül szintén állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd kanalazzuk hozzá az étkezési keményítőt is. (egy híg masszát fogunk kapni)
Az elősütött kekszes alapra öntsük rá a tölteléket, majd helyezzük bele a fóliába előzőleg becsomagolt tortaformát egy nagyobb tepsibe.
Ezután öntsük fel a forma 3/4 részéig forró vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten a gőzfürdőben süssük a tortát 50-55 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem)
Amikor a torta teteje már kezd szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább, nehogy a túlbarnuljon.
A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, majd nyissuk ki az ajtaját résnyire, és így hagyjuk kihűlni a tortát. (amikor kikapcsoljuk a sütőt, a torta még eléggé remegős, de mire kihűl, teljesen megdermed)
A kisült, és kihűlt tortát tegyük be a hűtőbe pár órára, (v. egész éjszakára) hogy a formában teljesen megdermedjen.
Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:
- 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
- 1,5 dl habtejszín (v. Hulala)
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe)
Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzfürdőről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.
Vegyük ki a tortát a hűtőből, és helyezzük rá egy tortatálra, majd csorgassuk rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, kb. 30 percre hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
Forrás: http://gizi-receptjei.blogspot.com