2015.12.18. 14:56:24 9437 235

Az illatos ánizs
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fűszerként, gyógynövényként és illóolajként is szolgálhat, felhasználja a gyógyszer, a szépség és az élelmiszeripar is. 13-szor édesebb mint a cukor. Mindennek ellenére nem mindenki kedveli az ánizst, egyedi, édeskés néha mentára emlékeztető aromája miatt, pedig érdemes lenne!

Ánizsmagok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ánizsmagok

Az ánizs a Közel-Keletről származik, ma már a mediterrán vidékeken is elterjedt és hazánkban is termesztik az egynyári növényt. Bécsi kömény, ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs neveken is ismert. Gyógyászati célokra az augusztusi virágzás után kialakuló termést (magot) használják.

Mire jó az ánizs?

Étvágytalanság ellen, emésztés serkentésre, hurutoldóként, köptetőként, köhögéscsillapítóként, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként már régóta ismert. Enyhíti a puffadást és segít a szélhajtásban is, ezért a karácsonyi lakomák közeledtével jó ötlet lehet a beszerzése. Kismamáknál elősegítheti a tejelválasztást.

Féregűző szerek egyik hasznos alkotóeleme, így az állatgyógyászatban is nélkülözhetetlen. Még a tetvek ellen is hatásos, borszeszes oldatban szokás feloldani. A bőrt az ánizs irritálhatja, így huzamosabb ideig nem szabad alkalmazni, pár hetes kezelés után szünetet kell tartani.

Illóolaját csak hígítva szabad fogyasztani, szárított magjából forrázatot szokás készíteni. Az ánizs többek között az Ouzo (ánizslikőr) alapanyaga is, sőt az Abszint is ezzel készül.

Hogyan készül az ánizstea?

Egy teáskanál magra 2-3 dl forró vizet öntünk, 10 percig ázni hagyjuk, leszűrjük és főétkezések után fogyasztjuk. Létezik filteres változat is, ezzel könnyebb dolgunk lesz, és elegendő csak 5 percig áztatni.

Az ánizs hatóanyaga

Az ánizs termése poliszacharidokat, flavonoidokat és cisz-anetol izomerben gazdag illóolajat (kb. 2%) tartalmaz, ez siet az emésztés segítségére. Az anetol, pontosabban a transz-anetol egy mérgező vegyület, de ez a formája, kis mennyiségben fogyasztható. Ezenkívül zsíros olajat és kolint tartalmaz.

Anetolban gazdag illóolajat tartalmaz a közönséges édeskömény és a kínai csillagánizs is. Az ánizs és az édeskömény illóolajának összetétele hasonló, a csillagánizsé viszont néhány összetevőben különbözik. A csillagánizs termése az illóolajon kívül gyantát, cserzőanyagot zsíros olajat és cukrot tartalmaz, az édesköményé fehérjét és zsíros olajat. A csillagánizs egyébként csak ízében hozza az ánizs jellemzőit, rendszertanilag egy teljesen különböző növényről van szó.

CsillagánizsCsillagánizs

Figyelmeztetés

Az ánizs fogyasztása anetolra allergiás személyeknek nem ajánlott. Írásunk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu, edenkert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?