Az „ubisalin” túl – Receptek kígyóuborkával
A finom, lédús, vitaminokban gazdag kígyóuborkáról szinte mindenkinek a „noki-pöri” és a mellé fogyasztott ínycsiklandozó, fokhagymás, tejfölös uborkasaláta jut eszébe. Vagy a fáradt szemekre való uborkaszeletek. De milyen lehetőség rejlik még ebben az isteni zöldségben?
Az uborka áldásos hatásairól, háztartásban betöltött igen fontos szerepéről már volt szó. Ám hogy van élet számára az uborkasalátán túl? Jelentjük, igen! Íme néhány nem „ubisali” recept.
Készíts belőle krémlevest!
Ez kell hozzá:
1 közepes kígyóuborka
1 vöröshagyma
2 dl tejszín
75 dkg burgonya
1 kávékanál kapor
4 dl tej
1 l víz
Só, bors
Így készítheted:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben kb. fél óra alatt puhára főzzük. Ha kész, a krumplit leszűrjük (a főzőlevet megtartjuk!), krumplinyomóval összetörjük. Ebbe mehet a főzőlé egy része, a felkockázott hagyma és a kígyóuborka, amire ráöntjük a tejet és a tejszínt. Összekeverjük, ha úgy szeretjük, botmixerrel pépesítjük, majd ez 10-15 percig főzzük.
Forrás: receptvaros.hu
Saláta, másként: Rizssaláta, uborkával
Köretként, de főételként is megállja a helyét.
Amit szerezz be hozzá:
1 adag gyorsrizs
1 kaliforniai paprika
Fél kígyóuborka
1 hagyma
Só, bors
Olívaolaj
Ecet, cukor
Petrezselyemzöld
Így varázsold az asztalodra:
A paprikát, uborkát és hagymát mosd és pucold meg, majd vágd apró kockákra. A rizst főzd meg, kevés olajjal keverd össze és hagyd kihűlni. Az olajból, ecetből sóból, cukorból ízlés szerint készítsünk öntetet, amit öntsünk rá a felaprított zöldségekre. Kb. negyed óráig hagyjuk állni, majd mehet bele a petrezselyem. Végül keverjük össze a rizzsel. És jó étvágyat!
Forrás: receptvaros.hu