Bacitanya a konyhában: a vágódeszka
Bármilyen ártalmatlannak tűnik, a vágódeszkád hemzseghet a baktériumoktól. Sőt, a húsok szeletelésére használt darab előfordulhat, hogy a konyhád legkevésbé higiénikus pontja. A baktérium-lakot egyszerűen megszüntetheted, de következetesnek kell lenned.
Húsnak és gyümölcsnek külön deszka
A legjobb, ha a nyers húsoknak van egy saját deszkája, amelyen soha nem vágod fel a friss fogyasztásra szánt gyümölcsöket, zöldségeket vagy éppen a kenyeret. Ezzel elkerülheted a fertőzésveszélyt, amit a nyers hús jelenthet.
A főzésre szánt zöldségekhez használhatod ezt a deszkát is, hiszen a forró vízben vagy gőzben úgyis elpusztulnak a bacik.
Ne tedd a mosogatógépbe
Ha pár hónapos használat után szétesik a deszka, vagy az illesztés mentén eltörik, akkor túl sok vizet kapott. A fadeszkáknak a túl sok víz és az áztatás nem tesz jót, ezért soha ne tedd be a mosogatógépbe, mert ideje korán tönkremegy, szétesik, elhasználódik stb. Te is tudod, hogy egy jó minőségű favágódeszka nem 2 fillér, ezért jó, ha erre odafigyelsz.
A fadeszkát is fertőtleníteni kell
Főleg, amelyiken nyers húst szeletelsz. Fertőtlenítő gyanánt megteszi az ecetes törlés, ezt követően pedig a forró vizes öblítés, de minden használat után végezd el a műveletet.
Egy félbe vágott citrommal is átdörzsölheted, és kihasználhatod annak antibakteriális hatásait.
Ha nem ódzkodsz a vegyszerektől, akkor fél liternyi vízben oldj fel 4-5 csepp fertőtlenítőszert, majd töröld át ezzel a deszkát. Hagyd hatni pár percig, majd öblítsd le alaposan.
Mi a helyzet a műanyag „deszkákkal”?
Tartós megoldásnak tűnhetnek, hiszen nem olyan érzékenyek a vízre, mint a fadeszka, ám ezek sem tartanak örökké. Felületük a sok vagdosásnak köszönhetően oly mértékben karcolódhat, hogy nem tudod majd fertőtleníteni, illetve tisztán tartani. Ráadásul, ha már nagyon karcos, műanyag darabkák kerülhetnek az ételbe.