2022.03.22. 15:27:32 6689 189

Bankcsőd–Kérdezz felelek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán minden civilizált, modern ember rémálma, hogy a mindennapi, megszokott szolgáltatások közül valamelyik hirtelen leáll. Ezen a rémálmon belül is vannak fokozatok, és nem mindegy, hogy a képzeletbeli fontossági skála melyik végén helyezkedik el az adott szolgáltatás. Ha nincs áram, vagy víz, az biztosan mindenkit megviselne, még a legzöldebb, önfenntartó otthoni gazdaságot üzemeltető olvasó is észrevenné. Talán a skála másik végén áll, ha bezár a kedvenc gyorséttermünk, vagy 20 percig nem elérhető egy közösségi oldal. Azt hiszem inkább az elsőhöz, tehát a nagyon húsbavágó, fontos és ijesztő problémákhoz áll közelebb az, ha „becsődöl” a bank, ahol a pénzünket tartjuk.

Pénztárca - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénztárca

Sajnos az elmúlt hetekben honfitársaink tömegei tapasztalhatták meg azt, hogy az a bank, ahová a fizetésük, nyugdíjuk érkezik, ahol a megtakarításukat tartják, vagy ahová a hiteleiket fizetik, hirtelen nem tud szolgáltatni. Ugyan a Sberbank végelszámolás alatt áll, és nem szó szerint „csődbe ment” viszont az ügyfelek szempontjából ez gyakorlatilag mellékes. De mit tehetünk ilyenkor? Hogyan juthatunk a pénzünkhöz? És mi lesz a hitelekkel? Ha csődbe ment a bank, akkor nem kell tovább fizetnünk? (Sajnos, vagy nem sajnos, de persze kell). Valószínűleg a legtöbb érintett már tisztában van sok mindennel, de rengeteg téves információ kering az internet világában, ezért fontosnak tartjuk a fogalmak tisztázását.

Fontos tisztázni, hogy mit értünk azon, ha egy bank „becsődöl”

Nem mindegy, hogy a bank fizetésképtelen lesz, vagy jogutóddal, esetleg jogutód nélkül, de nem fizetésképtelenség miatt szűnik meg. Arról az esetről, amikor egy bank jogutódlással szűnik meg, és átadja ügyfeleit egy másik banknak, most nem érdemes sok szót ejteni, mert ezesetben tiszta és világos, hogy a jogutód által vezetett számlán kezelik majd a pénzünket, a jogutód részére kell fizetnünk a törlesztéseket stb.

Csőd – felszámolás – végelszámolás

A csőd alapvetően mást jelent a köznyelvben, mint a jogban. Sokan a legrosszabbra, a teljes fizetésképtelenségre gondolnak a csőd hallatán. Pedig a csődeljárás inkább egy haladék a nehéz helyzetben lévő (de még valamennyire fizetőképes) cégeknek, akik még nincsenek teljesen a padlón, de már nem tudják az összes kötelességüket teljesíteni. A csődeljárás során – ideális esetben – csődegyezség jön létre az adós és a hitelezők között, és az adós valamilyen módon teljesít ennek megfelelően. Tehát ez egy olyan megoldás, amellyel megmentik a vállalatot attól, hogy tönkre menjen.

A felszámolás akkor következik, ha vagy a remény sincs a fizetési képesség visszaállítására, vagy a csődeljárás nem vezetett eredményre. Tehát akkor kerül sor felszámolásra, ha a társaság vagyona nem fedezi a tartozásait. A felszámolás során kijelölnek egy felszámolóbiztost, aki megkísérli az összes vagyont és terhet összeírni, és akihez a hitelezők bejelentkezhetnek hitelezői igényükkel.

A végelszámolás pedig – ami a Sberbank esetében is folyamatban van – akkor kezdődik, ha a társaság elhatározza, hogy jogutód nélkül megszűnik, de a vagyona fedezi a tartozásait. Ebben az esetben tehát a társaság nem fizetésképtelen, hanem van pénze, és ki tudja fizetni a hitelezőit. Ezesetben a végelszámoló intézkedik, hogy a hitelezők kielégítést nyerjenek a társaság vagyonából, majd ezt követően a maradék vagyont a tagok felosztják. Ha a végelszámolás során kiderül, hogy a vagyon nem fedezi a tartozásokat, akkor még mindig ott a felszámolás.

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint nem a Sberbank magyarországi fióktelepe, hanem annak anyavállalata lett fizetésképtelen, így az MNB visszavonta a magyar fiók engedélyét. Tehát a magyar leányvállalat fizetőképes, de az anyavállalata nem, és ezért nem végezhet pénzügyi szolgáltatásokat. Mivel nem végezhet pénzügyi szolgáltatást, nem tudja az ügyfelei által indított banki műveleteket végrehajtani, ezért az ügyfeleknél a gyakorlatban ez úgy jelenik meg, mintha a bank csődbe ment volna.

Magyarán nem tudnak rendelkezni a betéteikkel, a számlájukon található összegekkel, nem tudnak utalást indítani, csekket befizetni, nem férnek hozzá a fizetésükhöz, nyugdíjukhoz. A problémák tehát fogyasztói szemmel ugyanazok, mintha a pénzintézet tényleg csődbe ment volna, így a cikkben felvetett problémákat sem fogjuk külön-külön minden eljárásban megnézni, általánosságban fogunk beszélni róluk.

A legfontosabb, amit tennünk kell, hogy nyissunk egy új bankszámlát egy másik banknál.

Mi történik a betétekkel, ha a bank „csődbe megy”?

Talán a legegyszerűbben megválaszolható probléma a bankbetétek problémája. Erre talán a legtöbb olvasó tudja a választ – pláne az utóbbi hetek történései után. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100.000 Euró értékig helytáll a betétekért, és nem csak a tőkét, de a kamatot is kifizeti nekünk eddig az összegig. Az OBA a Nemzeti Bank határozatától számított 10 munkanapon belül intézkedik a kártalanításról. Ez a Sberbank esetében március 18. napján jár le.

Ki kell emelni, hogy a 100.000 Euró feletti követelések kielégítéséről csak egy jós tudna nyilatkozni, hiszen a végelszámolás eredménye mindig kérdéses. Ezért jelen pillanatban senki nem tudja biztosan, hogy az efölötti betétek megtérülnek-e.

Fontos, hogy a kártalanítást nem kell igényelni, arról az OBA intézkedik a bank adatszolgáltatása alapján. Az OBA a kifizetésről majd tájékoztat minket, és arról is, hogy hogyan tudjuk felvenni az összeget.

Ne dőljünk be az adathalász csalóknak, és ne küldjük el az új bankszámlánk adatait semmilyen kamu linkre kattintva. Az OBA egy személyreszóló kimutatással, és részletes tájékoztatással fog hozzánk fordulni, és nem kér tőlünk olyan adatot, ami az új számlánkhoz hozzáférést biztosít.

Bankcsőd – Nyugdíjak, fizetések, családi pótlék?

Azt tudnunk kell, hogy a Magyar Államkincstár nem teljesít majd utalást a számlánkra, ha a bankunk lehúzta a rolót. Tehát a MÁK márciusban már nem fogja kiutalni a nyugdíjakat, és a támogatásokat a Sberbankos számlákra.

A nyugdíjakat a nyilvántartott lakcímre fogják kiutalni, amíg nem adunk meg más számlaszámot.

A családi pótlék esetében jeleznünk kell a Magyar Államkincstár felé, hogy más számlára kérjük kiutalni az összeget, vagy más módon szeretnénk felvenni. A már kiutalt családi pótlékot és nyugdíjat, amihez nem férünk hozzá, az OBA majd rendezi.

Azonnal jelezzük a munkáltató felé is, hogy más bankhoz kérjük teljesíteni a munkabérünket. Ha a fizetésünket, ha a munkáltató már kiutalta, akkor annak megtérítését az OBA fogja intézni.

Pénzfelvételt felejtsem el?

Sajnos igen. Sem személyesen, sem ATM-en keresztül nem lehet pénzt felvenni.

Bankcsőd – Mi lesz a csoportos beszedésekkel? (pl. hiteltörlesztés, közüzemi díj)

A hiteleket ugyanúgy, ahogyan eddig, továbbra is fizetnünk kell, ezzel kapcsolatban a végelszámoló közzétette a bank honlapján azokat a számlaszámokat, ahová a bank várja a teljesítéseket az adósoktól. Tehát nem ússzuk meg a fizetési kötelezettségünket. A bank követeléseit későbbiekben egy másik bank át fogja venni. Arról, hogy ez melyik bank lesz, az adósok tájékoztatást fognak kapni.

Ha más hitelező, vagy akár közműszolgáltató csoportos beszedéssel veszi le a számlánkról a pénzt, ezt nem fogja tudni megtenni, ezért jelezzük neki, hogy másik számláról fogunk teljesíteni. Ezesetben a másik (vagy új) bankszámlánkon kell intézkedni aziránt, hogy a csoportos beszedési megbízás működhessen.

Az MNB kiadott egy tájékoztatót, amelyben a legfontosabb kérdéseket közérthetően megválaszolják. Ezt az alábbi linken érhetik el, a kedves olvasók.

Szerző: dr. Schiffer Zsolt

Forrás: das.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...