2021.06.09. 09:45:00 8626 231

Beszéljük meg: Ezek a leggyakoribb ki nem mondott ellentétek a szülők és a nagyszülők között!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyereknevelés. A normák különbségei kézzel foghatók a különböző családok körében. Hovatovább a különféle látásmódok családon belül, főként generációs különbségek miatt, is nagyon markánsan lehetnek jelen. Ennek eredményeként a szülők és a nagyszülők között ellentétek alakulhatnak ki, és vége szakadhat a korábbi felhőtlen családi viszonynak.

Generációs ellentétek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Generációs ellentétek

Az embereknek nagyon nehéz elengedni a hosszú éveken át lazábban vagy szorosan fogott gyeplőt. A nagyszülőknek idő kell ahhoz, hogy ráébredjenek, nem ők a döntéshozók a felnőtt gyermekeik és az unokáik életében. Ez a folyamat konfliktusokhoz vezethet, mivel sok idősödő érzi úgy, hogy ezáltal mellőzött lesz a családi hierarchiában. A nagyszülőknek sokszor nehezükre esik elfogadni, hogy a világ e téren is változott, és úgy érzik, az új normák azzal az üzenettel érkeznek hozzájuk, hogy ők sok mindent rosszul csináltak.

Érdemes átbeszélni, hogy kinek milyen elvei vannak a gyermeknevelést illetően, és biztosítani a nagyszülőket arról, hogy nem az ők bosszantására cselekszünk bizonyos esetekben máshogy, mint ahogy azt ők javasolták. Van, amikor a szülő szeretné “kijavítani” az ő szülei hibáit saját gyermeke nevelésekor, de erről nem beszél, nehogy sértődés legyen a dologból. A ki nem mondott szavak pedig a felszín alatt okoznak feszültséget, pedig kellő érzékenységgel megközelítve sikerrel enyhíthetünk a nagyobb konfliktusok élén.

Területek, ahol a legtöbb ellentét fennáll:

Egészségre és biztonságra vonatkozó szabályok

A világ sokat változik már 5-10 év alatt is - biztonsági szempontból sajnos nem mindig az előnyére, ezzel nehéz lehet lépést tartani. Ha a szülő ragaszkodik ahhoz, hogy pl. a gyermeke viseljen bukósisakot biciklizés közben, mert úgy ítéli meg, enélkül komoly sérülést kockáztatnak meg, a nagyszülő ne kérdőjelezze meg a döntést!

Édesség és étkezés

A modern életmód mozgásszegény és felesleges kalóriákat felhalmozó vonzata ellen sok szülő igyekszik felvértezni szeme fényét. Az édességek kérdésköre igazi gyújtópont a felnőtt gyerekek és a nagyszülővé avanzsált szüleik számára. Ne adjunk a gyereknek semmilyen édességet, ha a szülő azt kéri; főként ne jutalmazásból vagy étkezést kiváltó célból!

Vallás

Az idősebbek számára sokkal fontosabbak a vallási tanítások üzenetei, mint ahogyan az a jelen fiatalabb nemzedék életében szerepet kapnak. Valóban olyan ártalmas lehet, ha a kicsik számára is érthető módon elmesélik nekik, hogy mit is ünneplünk húsvétkor vagy karácsonykor? Az alapműveltség részeként is gondolhatunk a bibliai történetekre, ezektől még nem lesz elvakultan vallásos senki sem.

Fizikai fegyelmezés

Vajon mennyire áll távol egymástól az “atyai pofon” és a családod belüli erőszak? A gyermek nevelését inkább oldja meg mindenki szép szóval és a saját jó példáján keresztül mutatott pozitív mintával, nem igaz?

Közösségi média

Habár számos szakértő figyelmezteti a családokat arra, hogy a kisgyermekek képeinek és adatainak internetre való felkerülése milyen veszélyekkel járhat, sokan a mai napig nem gondoltak még bele ebben. Ajánlatos erre is kidolgozni egy közös gyakorlatot (láthatósági beállítások, arckitakarás stb.) a szülők és nagyszülők között, hogy a későbbiekben se legyen ebből a kérdésből konfliktus.

Viszont a szülői túlféltés sem válik a gyerkőc előnyére, van, amit a saját kárán kell megtanulnia, így az egyensúly kedvéért nem túl kardinális esetekben hallgathatunk a nagyik megengedőbb tanácsaira is!
Gondolj bele, hogy téged és a párodat szintén ez a két-két emberpár nevelt fel, akik most az unokáik életének szerves részét szeretnék képezni. Ugye, hogy nem is végeztek olyan rossz munkát? :-) Ne csak azt lássuk, amiben nem értünk velük egyet: Ismerjük fel azt, hogy az alkalomadtán feszültséggel járó nagyszülő-szülő- unoka kapcsolat bizony milyen nagy ajándék!

Forrás:www.betterafter50.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...