Bogyós pitetorta - gyönyörű, finom, és nem bírjátok abbahagyni!
Krémes is, édes is, savanykás is, mi az? Na jó, a kérdést már jó előre megválaszoltuk nektek. Ebben a cikkben egy szuper és mutatós pitetorta receptet hozunk nektek, amit bármilyen bogyós gyümölccsel kidekorálhattok!
Bogyós pitetorta - recept
Tészta hozzávalói:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojás (nagy)
- csipet só
- 1-2 ek víz (nem biztos hogy kell!!)
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (közben, ha túl száraznak találnánk, apránként adjunk hozzá vizet)
Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát.
A tészta alját villával több helyen böködjük meg, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt és töltsük fel nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel.....)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, majd vegyük le a sütőpapírral együtt a nehezéket, tegyük vissza a sütőbe, és kb. 10 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 majd 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk a krémmel, és a gyümölcsökkel.
Mascarponekrém hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl Hulala (v. habtejszín)
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük még sima, és éppen csak langyos lesz.
Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez. (közben kóstoljuk, mert lehet nem kell hozzá az össze tejszínhab)
A teljesen kihűlt tésztára ezután egyenletesen kanalazzuk rá a krémet, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, hogy kellően megdermedjen.
Gyümölcsös réteg hozzávalói:
- ízlés szerint válasszunk gyümölcsöt, pl. meggyet, szedret, áfonyát, málnát, ribizlit....
- 1 cs színtelen tortazselé
Vegyük ki a hűtőből a pitét, majd a krém tetejére pakoljuk rá az ízlés szerinti gyümölcsöket. (én meggyet, fekete és fehér szedret pakoltam rá)
A színtelen tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, majd kanalazzuk rá a gyümölcsökre. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen a zselé.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a pitetortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com