Chutney paradicsommal lilahagymával és bazsalikommal
A chutney, vagy ahogy egyre többször magyarosan leírják, a csatni egy dél-ázsiából eredő szósz, amit gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből vagy zöldségből elkészíthetünk, s ízlés szerint fűszerezhetünk. Lehet édes, savanyú, de akár csípős is. Húsok mellé ajánlják,
Most egy éppen a szezonhoz illő, paradicsomos csatni receptet osztunk meg veletek. Bátran kínáljátok sült húsok mellé, de tésztákhoz sem utolsó!
Hozzávalók:
kb. 2 kg paradicsom
2-3 db lilahagyma (nagy)
2 nagy marék friss bazsalikom
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 tk pörkölt, őrölt koriander
4 ek mogyoróolaj
A koriandert tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük egy mozsárba, és alaposan morzsoljuk össze.
A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A bazsalikomot vágjuk fel apróra, vagy turmixoljuk össze.
A paradicsomokon egy éles késsel az alsó felükön csináljunk kis keresztmetszést, majd tegyük pár pillanatra forró vízbe. Ezután tegyük át hideg vízbe (vagy jeges vízbe) majd húzzuk le a héját, és daraboljuk fel.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt lilahagymát, majd addig pároljuk hogy jól összeessen, és szép színt kapjon.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, az apróra vágott bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá az előzőleg megpörkölt, összemorzsolt koriandert, és főzzük kb. 20 percig. (közben többször keverjük meg, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Arra figyeljünk hogy ne főzzük túl, inkább kissé darabos maradjon.
Az elkészült chutneyt ízlés szerinti üvegekbe kanalazzuk bele, majd tegyük száraz dunsztba és ott hagyjuk teljesen kihűlni.
Ízlés szerint kínálhatjuk sült húsok mellé, de pl. egyszerűen csak kifőtt tésztával összekeverve, sajttal megszórva is tálalhatjuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com