Citrom - Hasznos jóbarát a konyhádból
A citrom annyi ponton járul hozzá az egészségedhez, hogy nem is gondolnád! Az természetes, hogy a megfázásra legjobb a citromos tea, a limonádék és a smoothiek pedig C-vitamin pótlás királyai, de például használhatod ökotakarításhoz is! Vagy akár a kezeid ápolásához. Tehát a citrom felhasználása nem ér véget a fogyasztásnál. Olvass tovább és meríts ki minden lehetőséget!
Számold fel az otthonodban a káros vegyianyagokat tartalmazó tisztítószereket! Mit használhatsz helyettük? Például citromot!
Vízkő eltávolítás, maró vegyszerek nélkül
Neki állsz a vizes helységeket takarítani, és újra meg újra leküzdöd a fránya vízkövet. Több-kevesebb sikerrel, óriási környezetszennyezéssel. Hiszen vegyianyagok jutnak a lefolyóba, ráadásul te magad is belélegzed a gőzét. Felejtsd el a vízkőoldót! Vágj félbe egy citromot és dörzsöld át vele a csaptelepeket, lefolyókat, vízköves részeket. Nem csak a makacs vízkövet számolhatod fel, de a fényes csapok mellett még kellemes illat is árad szét a helységben!
Mehet a kés a kukába? Dehogy!
Mikor a kedvenc késeden rozsdafoltok jelennek meg, egyszerű a dolgod: jó alaposan dörzsöld át citrommal! A citromsav öko-rozsdamaróként lehozza az eloxidálódott részeket!
Turmixgép takarítás egyszerűen
Ma már szinte mindenki fogyaszt smoothiet. Jó lenne nem mérgekkel takarított készülékben italt csinálni a gyümölcsökből, vannak ugyanis ha már eleve az egészségünkért tesszük! Forralj vizet, öntsd hozzá egy citrom levét és járasd meg jó alaposan! Nem utolsó sorban a nemkívánt elszíneződést is eltűnteti, amit például piros gyümölcsök hagytak maguk után.
A vágódeszka új élete
Durva szemű tengeri sóval szórd meg a deszkát, majd egy félbe vágott citrommal dörzsöld át alaposan a felületét. Könnyedén leszedi a makacs ételmaradékokat, megszűnteti a szagokat és a nem odaillő színeknek is búcsút inthetsz – egyszerre!
Egy izzasztó nap után…
Nem kell azon rágódnod, hogy a makacs sárga elszíneződés hogyan jön majd ki a fehér pólód hónalj részéből. Simogasd át a sárgás foltokat citrommal, majd mehet a szokásos mosás. Folt volt, hol nem volt… nincs többé! Aki nem hiszi, járjon utána!
Számold fel a szagokat!
A műanyag tálak, tároló dobozok nagy problémája, hogy hajlamosak megtartani hosszú távon a bennük korábban tárolt ételek illatát. Hiába minden mosogatás, érzed a kovászosuborka illatát, mikor tennéd bele rétest? Elő a citrommal! Citromos tisztítás megszűnteti a szagokat és az esetleges makacs foltokat (például pirospaprika nyomait) is eltávolítja, ráadásul bébiételt is beletehetsz, annyira tuti, hogy nem maradt benne ártalmas mosogatószer a tisztítás után!
Fokhagyma vagy halszag?
Hát, ha lehet, inkább egyik sem! És lehet! Főzés után fokhagyma szagú maradt a kezed? Sülthal illata terjeng az egész házban? A kezeid áztasd citromlébe, nem csak a fokhagyma szagtól szabadulhatsz így meg, de még a megsárgult körömvégek is kifehérednek. Halsütés után párologtass citromlét, vagy citromos illóolajat, hogy a lakásban ismét kellemes, friss levegő legyen!
A héj mehet a kukába
A kuka ürítés után is szemét-szagú? Használd a citromhéjat, némi tengerisóval és jégkockával! Dörzsöld át alaposan egy szivaccsal az edényt és jobb lesz, mint új korában.