2017.06.27. 09:36:52 14260 366

Csináld magad ételízesítő, ízfokozók nélkül!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tartósítószerek és ízfokozók nélküli fűszerezés bármilyen olyan étel elkészítéséhez, amelyet korábban elképzelni sem tudtál volna valamilyen bolti ételízesítő nélkül? Épp kapóra jönnek friss, nyári zöldségeink ahhoz, hogy megalkothasd egészséges ételízesítő keverékedet! Ráadásul a bolti verzió többszörösét készítheted úgy el, hogy összességében kevesebb pénzt kell ráfordítanod.

Házi ételízesítő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi ételízesítő

Fűszerezni jó, fűszerezni öröm, fűszerezni kell! De egyáltalán nem mindegy, hogy mivel! Minden konyhatündérnek kell, hogy legyen a tarsolyában egy olyan házi ételízesítő recept, mint például ez a finomság!

Üveges, házi ételízesítő recept:

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

  • negyed kg vöröshagyma,
  • 2 fej fokhagyma,
  • fél kg sárgarépa,
  • negyed kg petrezselyemgyökér,
  • 1 kisebb nagyságú zellergumó és zöldje,
  • 1 kisebb nagyságú karalábé,
  • negyed kg paradicsom,
  • negyed kg, kimagozott édes paprika,
  • negyed kg karfiol

Elkészítés:

Amennyiben nincs egész évben hozzáférhető konyhakerti petrezselymed, akkor célszerű annak zöldjéből is hozzáadnod.

Az alapanyagokat alaposan meg kell mosni, majd kis lyukú húsdarálón ledarálni. Ha ez az eszköz nem áll rendelkezésedre, tökéletes megoldás a turmixgép is, de ehhez kis darabokra kell aprítanod a zöldségeket. Ízlés szerinti sózás után, minimum egy órán keresztül hagyd állni a keveréket, ezután már csak a számodra praktikus méretű befőttes üvegekbe kell töltened.

A lezáráskor egy réteg celofánra szórj egy csipet nátrium-benzoátot, erre helyezz egy második réteg celofánt – így a tartósítás úgy történik meg, hogy nem kerül bele később sem az ételedbe -, végezetül a fedőt erősen csavard rá az üvegre. Az ételízesítőt ezt követően bárhol tárolhatod, egy éven keresztül felhasználható marad.

Ne ijedj meg a hosszadalmas leírástól, maga a művelet nem olyan nehézkes, és nem is gyakran kell majd megejtened.

Ha szereted a házilag készült ételízesítőket, próbáld ki ezt a húsleves kockát is, amit te magad állíthatsz össze: Ínycsiklandó házi leveskocka - intenzív ízek egy kockába zárva>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Édes paradicsomi csavar – különleges desszertek paradicsomból

A paradicsom a legtöbb konyhában sós ételek alapja – levesek, mártások, tészták, pizzák szinte elképzelhetetlenek nélküle. De mi lenne, ha most egy egészen új oldaláról ismernénk meg? A paradicsom édeskés-savanykás ízvilága és selymes textúrája lehetővé teszi, hogy meglepően jól működjön desszertként is – csak a megszokott kereteken kell túllépnünk.

Ne várd meg, amíg megtörténik! – Előzd meg az otthoni baleseteket!

A felmérések szerint: éves szinten megannyi megelőzhető baleset - súlyosabb esetben akár haláleset is- kötődik az otthonokhoz, melyeknek többsége néhány óvintézkedés bevezetésével, nagy eséllyel megelőzhető (pl. fulladás, különféle sérülések, esések, mérgezés). Az ingatlanbaleseti adatokból kiderül, hogy évente több millió (!) ilyen jellegű sérülésre kerül sor; ahogy az is, hogy az összes megelőzhető sérülésekkel szorosan összekapcsolódó halálos kimenetelű esetek 78 százaléka otthon történik.

Az a bizonyos első benyomás – 2+1 dolog, amit először észrevesznek a vendégeid

Amikor vendégek érkeznek hozzánk, az első benyomás mindig döntő! Nem számít, hogy egy spontán látogatásról vagy egy előre szervezett összejövetelről van szó, az otthonunk sokat elárul rólunk – akár akarjuk, akár nem. Az illatok, a rend (vagy annak hiánya) és az apró részletek mind-mind hatással vannak arra, hogyan érzik magukat nálunk a vendégek.