Csípős gyógyszerünk, a torma
Idén viszonylag korán, március végén lesz húsvét, egészen pontosan március 27-28-án. Azaz hamarosan itt a húsvéti sonka, ahhoz pedig reszelt, ecetes torma dukál. Legalábbis mi azzal szeretjük a legjobban. Ám nem kell húsvétig várni azzal, hogy tormával gazdagítsuk az étrendünket, sőt, nagyon is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk. Mit kell tudni erről a gyógynövényről?
A népi hiedelem szerint a zsebbe dugott tormagyökér-darab megvéd a boszorkányoktól és a pénztelenségtől. A természetgyógyászat antiszeptikus szerként tartja számon, amelyet légúti és hólyagfertőzések esetén alkalmaznak. Mivel javítja a vérkeringést, reuma és köszvény ellen is hatásos. Jellemzők: A torma a káposztafélék családjába tartozik. Gyökere hengeres, levelei akár 1 m hosszúra is megnőhetnek. Ha megdörzsöljük a gyökereket, ingerlő, könnyeztető illatot árasztanak. A torma íze erős, csípős.
A torma előfordulása
A torma őshazája Kelet-Európa és Ázsia. manapság szinte az egész világon termesztik, főleg fűszerként és gyógyszerként használatos.
Hatóanyagai
A tormának csak a gyökere gyógyító hatású. Gyógyászati célokra a lehető legfrissebben kell felhasználni.
A torma kéntartalmú szinigrin-glikozidot tartalmaz, amely különböző enzimek hatására mustármagolajjá alakul át. Ez a természetes antibiotikum felelős a torma erős, fűszeres ízéért és baktériumölő hatásáért. A tormában található még kálium, kalcium, foszfor, vas, nagy mennyiségű C-vitamin és glutamin, amelyek az immunrendszert támogatják.
Mire alkalmazhatjuk a tormát, mint gyógynövényt?
Légúti fertőzések esetén a tormát külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk, továbbá borogatást készíthetünk belőle. Tisztítja a légutakat és antiszeptikus hatású. Baktériumölő tulajdonságának köszönhetően alkalmas húgyúti fertőzések kezelésére. Élénkíti az emésztést, javítja az étvágyat és enyhe vízhajtó. Mivel javítja a keringést, a népi gyógyászat mindenféle fájdalom esetén javasolja külsőleges használatát. Figyelem: Akinek gyomor- vagy bélfekélye van, illetve vesebetegségben szenved, annak nem szabad tormát fogyasztania. Tormás méz - Reszeljünk le friss tormagyökeret, és keverjük össze legalább azonos mennyiségű mézzel. Köhögés vagy hólyaggyulladás esetén fogyasszunk belőle naponta 2-3x1 kávéskanál.
Tormás tej - Keverjünk össze fél kávéskanál reszelt tormát egy pohár langyos tejjel, és azonnal igyuk meg. Segít emésztési problémák esetén, és megelőzi a meghűlést.
Tormás bor - Forraljunk össze 2 kávéskanál reszelt tormát, 2,5 dl vörösborral, szűrjük le, és még forrón igyuk meg. Kiválóan véd a meghűléstől és a bőséges étkezés után emésztési problémáktól.
Borogatás - A fájdalmas testrészre tegyünk nedves gézt vagy vászonkendőt, és kenjük be frissen reszelt tormával. Csavarjuk törölközőbe.
Figyelem: Erős irritáló hatása miatt a pépet nem szabad közvetlenül a bőrre kenni! A borogatást 5-10 percnél tovább ne hagyjuk fent.
Tormás sör - Egy pohár alkoholmentes sörbe szórjunk 1 kávéskanál apróra vágott vagy reszelt tormát. Töltsük palackba, és egy napra zárjuk le. Ezután szűrjük le, és fogyasszuk vízhajtó szerként.
A torma betakarítása, tárolása
A tormagyökeret ősszel szedhetjük fel. Sötét, hűvös, de fagytól védett helyiségben kell tárolni, földdel vagy homokkal fedve, hogy ne száradjon, és ne hajtson ki. A gyökerek így néhány hónapig frissek maradnak. A reszelt tormát hűtőben tároljuk, jól lezárt üvegben.
Forrás: http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/