Csirkemell baconnal, sajttal - így mindenki szeretni fogja!
Vendégek jönnek, a család valami finomra, de könnyűre vágyik, vagy csak egyszerűen nincs kedvünk órákon keresztül gürcölni a konyhában, arról nem is beszélve, hogy nyáron kinek van kedve és szabad kapacitása a konyhában még jobban izzadni? Na, ugye!
Ezekre az helyzetekre remek, szuperkönnyű és szuperfinom receptek ezrei találhatók neten, papíron, fejben. Alant következik egy a sok közül, és bizony sokak kedvencévé válhat nagyon könnyen.
Őzgerincben sütött csirkemell - Recept
Amire szükségünk lesz
- 1 csomag bacon
- 1 jó nagy csirkemellfilé (egész)
- 2-3 szál újhagyma
- 2 egész tojás
- 2-3 kanál tejföl
- 100-150 g sajt (edami vagy trappista vagy gouda)
- só, bors (tarka a legjobb)
- zöld fűszerek, lehetőleg frissen vágott legyen (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)
A sütéshez egy őzgerinc forma, vagy szögletes kalácssütő
Ahogy összerakjuk
A csirkemellet apró pici kockákra vágjuk. Keverőtálba tesszük, megsózzuk, rakunk rá a tarkabors őrlővel jó néhány tekerésnyit. A sajtot lereszeljük, a hagymákat felaprítjuk, majd rászórjuk a húsra. Beletörjük a két tojást, a frissen tépett zöld fűszereket, majd a tejfölt, és alaposan összekeverjük. Kézzel a legegyszerűbb, mintha vagdalthúshoz készítenénk elő a darált húst, csak ez nem darált és nem vagdalt lesz belőle. Ha alaposan összedolgoztunk mindent a tálban, félretesszük. Elővesszük az őzgerincet vagy a sütőformát (anyósom esküszik az őzgerincre és ki vagyok én, hogy vitatkozzak Mamával) és a szeletelt bacont keresztbe téve szépen kibéleljük a tálat. A szalonna gyakorlatilag a kérge lesz majdan az egybesült husinak. Törekedjünk arra, hogy a szalonna mindenhol egyenletesen borítsa belülről a sütőformát. A forma szélén hagyjuk kilógni a szalonnát.
Ha a béleléssel megvagyunk, akkor a húsos masszát szépen belekanalazzunk az őzgerincbe. Jól ellapogatjuk benne a cuccot, majd a széleken kilógó szalonnákat visszahajtogatjuk rá. Ilyen formában csapjuk be a sütőbe, ahol 180 fokon, alsó-felső légkeveréssel sütjük legalább egy-másfél órán keresztül. Utána igen óvatosan, nagyon figyelve arra hogy ne essen szét a holmi, arról nem is beszélve hogy még véletlenül se égessük magunkat agyon, ráborítjuk egy tepsire az egész hóbelevancot. Az elvileg szépen formára sült hagymás-sajtos-csirkét betoljuk újra a sütőbe, és ropogós szép pirosra sütjük a tetején a szalonnával.
Tálalhatjuk melegen, akkor azért számítsunk arra, hogy a szeletelés nem lesz könnyű, de hidegen is fantasztikusan finom. Az általános köret mellé – amit a család elvár – a krumplipüré szokott lenni. De bármilyen salátával kitűnő.