Csökkentsd a rossz koleszterinszinted ezzel a 10 étellel!
Egyáltalán nem ismeretlen és új keletű dolog, hogy bizonyos ételekkel javíthatunk vagy ronthatunk vérünk LDL, azaz rossz koleszterinszintjén, amely hozzájárulhat az érszűkület kialakulásához. Már csak az a kérdés, hogy pontosan melyek azok az ételek, amelyek ténylegesen segíthetnek.
A koleszterinszint kétfajtából tevődik össze: LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), a rossz koleszterin és HDL (magas sűrűségű lipoprotein), a jó koleszterin. Ha túl sok LDL kering a vérrel, akkor olyan falakat építhet az artériában, ami miatt kevesebb vér jut az agyhoz és a szívhez. Ezt nevezzük érszűkületnek. A HDL segít eltávolítani a rossz koleszterint az erek faláról, így megelőzi az artériák eltömődését. Lássuk, milyen ételek segíthetnek az LDL, azaz a rossz, egészségtelen koleszterinszint csökkentésében!
1. Étcsokoládé
Az étcsokoládéban és a keserű kakaóporban található flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek segítenek az LDL koleszterinszint csökkentésében a webmd.com információi szerint. Arra azonban figyelj, hogy ne ess túlzásokba. ;)
2. Avokádó
Nemcsak az avokádókrém miatt imádjuk az avokádót! Olajsav tartalma hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez a vérben. Szendvicsben és salátában, smoothie-kban is nagyon finom, az íze eléggé semleges, így szinte mindenhez illik. Az avokádóolajat akár főzésre is lehet használni, bár itthon még nem igazán kapható.
3. Vörösbor
A kék szőlő héjában található rezveratrol a vörösborban is ott van, ez az anyag pedig megakadályozhatja a vérrögök kialakulását és csökkentheti az LDL-t. Még egy indok a mérsékelt vörösbor fogyasztásra. De tényleg csak módjával, hiszen a túl sok alkohol egyéb betegségek és egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.
4. Tea
Az egészségügyi weboldal információi szerint a fekete és a zöld teai is tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek akár a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. A cukorfogyasztást azonban fogjuk vissza. ;) A zöld tea több antioxidánst tartalmazhat, mivel kevésbé feldolgozott, mint a fekete társa.
5. Csonthéjasok, magvak
A dió, a pisztácia és a mandula is segíthet a koleszterinszint csökkentésében, mivel gazdag többszörösen telítetlen zsírokban. Salátába keverve, vagy csak úgy magában is tápláló csemege, naponta egy maréknyinál többet azonban ne fogyasszunk, mivel magas a kalóriatartalma is.
6. Teljes kiőrlésű gabona
A barna rizs, a zabpehely és a teljes kiőrlésű termékek, magas rost tartalmuknak köszönhetően, csökkenthetik a koleszterin véráramba jutását. A fehér lisztből készült tésztát és kenyeret cseréld teljes kiőrlésűre, a fehér rizs helyett válaszd a barnát, reggelire vagy tízóraira pedig fogyassz zabpelyhet banánnal, almával vagy más magas rost tartalmú gyümölccsel.
7. Tengeri halak
A lazac, a fehér tonhal, a szardínia mind rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segíthet a trigliceridek csökkentésében a vérben. Ezeket azonban inkább grillezve vagy sütve fogyasszuk és ne bő olajban kisütve.
8. Olívaolaj
Igazából, a koleszterinszint szempontjából bármilyen növényi olaj jobb választás, mint az állati eredetű zsiradékok. Az olívaolaj is gazdag olyan zsírsavakban, amelyek hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkenéséhez.
9. Hüvelyesek
A bab, a csicseriborsó és a lencse is gazdag olyan oldható rostokban (a rostokat kétcsoportra bonthatjuk oldhatatlan és oldható), amelyek a vérben a koleszterinhez kapcsolódva, gyakorlatilag kivezetik azt a szervezetből.
10. Gyümölcsök
A körte, az alma, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök is segíthetnek a koleszterin elleni harcban magas pektin tartalmuknak köszönhetően. A pektin egy rostfajta, amely szintén az oldható rostok kategóriájába tartozik.
Végezetül néhány tévhit és az igazság a koleszterinről: Koleszterin ki mit tud>>
Forrás: webmd.com