2020.08.14. 12:37:57 9904 266

Csúsztatott palacsinta: könnyed tészta nyári, gyümölcsös töltelékkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán te is ismered a diós - sárgabarack lekváros palacsintatortát, ami az őszi desszert tár egyik fénypontja lehet, de mielőtt bekopogtatna a dióáradat, próbáld ki ezt az őszibarackos - málnás változatot.

Málnás-barackos palacsintatorta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Málnás-barackos palacsintatorta

A csúsztatott palacsintának isteni, habos, könnyed tésztája van, amelyhez remekül illenek a nyári ízek is. Havas Dóra már régóta az egyik kedvenc gasztrobloggerünk, s most az ő töltelékével próbáltuk ki ezt a palacsintatortát.

Csúsztatott palacsinta barackos-mascarponés töltelékkel

Hozzávalók 1 tortához:

A palacsintához:

  • 6 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg liszt
  • 7 dk g puha vaj
  • 3,5 dl tej
  • egy csipet só
  • olaj a sütéshez

A töltelék hozzávalói:

  • 3 érett, nagyobb méretű őszibarack
  • 2 ek barna cukor
  • ½ citrom reszelt héja és leve
  • 2-3 ek rum
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 3 ek porcukor

A tetejére - ha van:

  • 10 dkg málna

Mivel a csúsztatott palacsintának csak egyik oldalát kell megsütni, s rögtön rétegezni kell a töltelékkel, ezért a tészta előtt főzzük meg a tölteléket. A kimagozott, héjától megszabadított és összedarabolt illatos barackokat 1-2 perc alatt közepes lángon összerottyantjuk fél citrom levével és két evőkanál barna cukor társaságában. A rummal is összefőzzük (további kb. 1 percig, csak míg az alkohol elpárolog, s marad az aroma - nyamnyam!). Kihűtjük a tölteléket, s amikor már csak langyos a hűtőbe tesszük.

Közben a tejszínt felverjük - válasszunk 30%-osat, illetve cukrászhabot, hogy biztosan jó keményre sikerüljön. A mascarponét kikeverjük a citromhéjjal és a cukorral, majd ráfordításos technikával összeforgatjuk a tejszínnel és a barackkal. Mehet vissza a hűtőbe. Következhet a palacsinta.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját összekeverjük a cukorral - fehéredésig. A vajat vegyük ki jó előre a hűtőből, hogy puha legyen, adagonként adjuk a sárgájához a liszttel és a tejjel felváltva. Keverjük simára a masszát. A fehérjéből és egy csipet sóból kemény habot verünk. Összeforgatjuk a tejes tésztával, vigyázva, hogy szép, levegős maradjon.

A serpenyőt egy kis olajjal felforrósítjuk, majd egy adag tésztát az egyik oldalán megsütünk, tányérra csúsztatunk, és kb. két evőkanál tölteléket teszünk rá. Jöhet a következő adag tészta a serpenyőbe, megsütjük az egyik oldalát, tányérra csúsztatjuk, tölteléket teszünk rá. Így folytatjuk a sütés-rétegzés folyamatát, amíg a tészta és a töltelék elfogy. A tetejét porcukorral és friss málnával dekoráljuk.

Forrás: lilafuge.hu

Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.

Édes paradicsomi csavar – különleges desszertek paradicsomból

A paradicsom a legtöbb konyhában sós ételek alapja – levesek, mártások, tészták, pizzák szinte elképzelhetetlenek nélküle. De mi lenne, ha most egy egészen új oldaláról ismernénk meg? A paradicsom édeskés-savanykás ízvilága és selymes textúrája lehetővé teszi, hogy meglepően jól működjön desszertként is – csak a megszokott kereteken kell túllépnünk.

Ne várd meg, amíg megtörténik! – Előzd meg az otthoni baleseteket!

A felmérések szerint: éves szinten megannyi megelőzhető baleset - súlyosabb esetben akár haláleset is- kötődik az otthonokhoz, melyeknek többsége néhány óvintézkedés bevezetésével, nagy eséllyel megelőzhető (pl. fulladás, különféle sérülések, esések, mérgezés). Az ingatlanbaleseti adatokból kiderül, hogy évente több millió (!) ilyen jellegű sérülésre kerül sor; ahogy az is, hogy az összes megelőzhető sérülésekkel szorosan összekapcsolódó halálos kimenetelű esetek 78 százaléka otthon történik.