2021.11.25. 11:50:00 7743 267

Dugványozz karácsonyi kaktuszt, hogy az ünnepekkor még több növényed virágozzon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kedvenc karácsonyi kaktuszodat dugványokról szeretnéd szaporítani, de nem mered? Van egy gyors és egyszerű módszer a karácsonyi kaktusz dugványainak gyökereztetésére, amely minden alkalommal sikeres lesz!

Virágzó karácsonyi kaktuszok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Virágzó karácsonyi kaktuszok

Annyira egyszerű a karácsonyi kaktusz dugványait gyökeresíteni, hogy azt el sem hiszed! Még azokat a növényrészeket is megmentheted, amelyek lehullottak vagy letörtek a növényről. Sőt, nem csupán meggyökereznek, de bimbót is hoznak és virágoznak.

Válaszd ki a szaporítandó karácsonyi kaktuszt

Akár egy gyönyörű színű karácsonyi kaktusszal szeretnél egy-egy újabb szép cserepet megtölteni, akár dúsabbá varázsolnád a meglévőt, nem lesz nehéz dolgod. Ráadásul a karácsonyi kaktuszt a metszése arra ösztönzi, hogy több hajtást hozzon! A karácsonyi kaktuszon keress egy elágazási pontot, ahol körülbelül 3 vagy 4 levélből (szelvényből) álló, egészséges szárdarabot tudsz levenni és csippentsd le ezt az ipszilon alakú részt a dugványozáshoz.

Hogyan kell a karácsonyi kaktusz dugványait megfelelően leszedni?

Olykor elég óvatosan meghajlítani és megcsavarni a kapcsolódási pontnál ahhoz, hogy lepattinthassuk a növény szükséges részét, néha pedig segédeszközt kell használni a vágáshoz. Ha többféle színből is szaporítasz egyszerre, célszerű megjelölni a dugványokat vagy a dugványozási helyet, hogy ne a virágzáskor érjen minket meglepetés.

Szaporítsd a karácsonyi kaktusz dugványait vízben

Tegyél néhány követ egy üvegedénybe és önts rájuk némi vizet. Ide mehetnek bele úgy a szárdarabok, hogy ne érjen a vízbe bele az aljuk sem. A kövek akadályozzák meg a kaktuszok vízbe merülését, így azok nem kezdenek majd el berohadni. (Van olyan vélekedés is, amelyik szerint a dugványokat pár órára vagy akár napra félre kell tenni, és utána csak beledugni szükséges a laza termőtalajba.)

A karácsonyi kaktusz dugványtároló helye

A gyökereztető edénykét tartsd jól megvilágított, de közvetlen napfénytől mentes helyen, ahol nyomon követhető a víz elpárolgása, és szükség szerint pótold a vizet! Az edényben lévő páratartalom önmagában hagyja gyökeret ereszteni szárdarabot a rothadás miatti aggodalom nélkül.

Utolsó mozzanat, az ültetés

Amint megjelennek a növény alján a gyökerek, ültessük el vagy ugyanabba a cserépbe, mint az anyanövény, ha „dúsítani” szeretnénk, vagy készítsünk elő neki egy saját cserepet. Használjunk kaktuszokhoz való virágföldet, ha van rá lehetőségünk, bár a hagyományos virágföldet némi hozzáadott perlittel vagy kertészeti homokkal elkeverve szintén megfelelő táptalajt kapunk a növény növekedéséhez.

A karácsonyi kaktuszok elég gyorsan gyökereznek, és az év bármely szakaszában szaporíthatók, bár az aktív növekedési időszakban gyorsabban végbemegy ez a folyamat.

Forrás: www.flowerpatchfarmhouse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.