2021.02.12. 15:57:08 10171 207

Duzzadt ujjak... mi lehet az oka?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyszer csak észrevetted, hogy „kihíztad” a gyűrűidet? Talán fel még jött, de le már nem megy? Ne ess mindjárt kétségbe, de azért kísérd figyelemmel az ujjaid duzzanatát, hiszen akár betegségekre is utalhat!

Duzzadt ujj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Duzzadt ujj

Alapvetően a nap különböző szakaszaiban is eltér picikét az ujjaink körmérete, hiszen melegben kitágulnak az erek, a test hűti magát, hidegben pedig az erek összehúzódnak, a folyadék egy része a szövetekbe vándorol, ami duzzanatot okoz.

Alapvetően a fenti tüneteknél nem kell kétségbe esnünk, hiszen egy természetes folyamat zajlik le, ám ha társul vele fájdalom vagy a szorításunk gyengül, akkor eljött az idő, hogy orvos után nézzünk. Szintén árulkodó jel, ha a duzzanat csak a kézfejet és az ujjakat érinti.

Só-víz háztartás felborult

A túlzott sóbevitel sok szempontból ártalmas – például a szervezet a szükségesnél több vizet köt meg, ami ödémával jár. Ez legfeljebb 24 órán át áll fenn, azonban, ha rendszeresen túlzásba visszük a sófogyasztást, akkor a duzzanatnak nincs oka apadni.

Artritisz fájdalmai

A reumás megbetegedések is okozhatják az ujjaink megdagadását. Azonban ez esetben sem jár egyedül a puffadt kéz – a szokásosnál merevebb, olykor fájdalmas mozdulatok Sajnos magától nem múlik el, tehát a fenti tünetek után forduljunk szakorvoshoz.

Bajban a nyirokrendszer

Lehet az ok a nyirokrendszer elzáródása is, ekkor a fölösleges anyagokat, például baktériumokat tartalmazó nyirokfolyadék nem, vagy csak részben tud kiürülni.

Limfödéma

Ha nem csak a kezeinket, a lábujjakon, karokon, lábakon is duzzanatot tapasztalunk, a bőrünk feszül, akkor limfoödémával lehet dolgunk. Kismamáknál igen gyakori, magas vérnyomással, végtagvizesedéssel, fehérjevizeléssel társul. Ebben az esetben már a magas vérnyomás miatt is érdemes felkeresnünk egy szakembert.

Raynaud-kór

A betegség jellemző tünete, hogy hideg, illetve stressz hatására az artériák beszűkülnek, gátolva ezzel a normális vérkeringést. Ahogy a duzzanat csillapodik, bizsergés, olykor fájdalom veszi át a helyét. A folyamat előjele, hogy az ujjvégek kékes árnyalatra váltanak.

Izommunka után

Komolyabb fizikai igénybevétel után is tapasztalhatjuk, hogy az ujjaink „meghíztak”. Ilyenkor a testhő emelkedik, több folyadék a szervezet hűti magát – egészségesen működik.

Forrás: hazipatika.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...