Édes helyett sós: finom túrós- snidlinges rúd
Szeretsz nassolni, de az édességeket most inkább hanyagolnád? Állj rá inkább a sós nasikra, azok közül is válaszd azokat, amelyek valamilyen tápláló hozzávalót is tartalmaznak, mint például ez a variáció sajtos rúdra, túróval és snidlinggel.
Túrós-snidlinges rúd
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 25 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 2-3 tk só
- 1 marék apróra vágott snidling
- 15 dkg reszelt füstölt sajt (a tetejére)
- 1 db tojás a lekenéshez
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az előzőleg villával összenyomkodott túrót, és az apróra vágott snidlinget, majd szintén keverjük alaposan össze. (én a snidlinget ollóval vágtam össze)
Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Tegyük lisztezett felületre, majd takarjuk le a tállal amiben összegyúrtuk, és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percig kelni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, majd kenjük le az egész tojással, szórjuk meg a reszelt sajttal, és ízlés szerint vágjuk fel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztarudakat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
Nagyon finom, a tésztája igen könnyű a tetején pedig ropogós a pirosra sült sajt. A snidlinget ki is hagyhatjuk, de szerintem kár lenne, mert nagyon finom ízt ad neki.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com