2015.01.30. 19:02:48 9739 69

Egészséges és finom desszert: kölesfelfújt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha egy valóban egészséges desszertre vágysz, készítsd el ezt a kölesfelfújtat. Laktató édesség tartalmasabb levesek után, de fogyaszthatod tízóraira és uzsonnára is. Ha szereted például a rizskót, és szívesen próbálsz ki reform recepteket, akkor ezt ne hagyd ki!

Kölesfelfújt tortaformában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kölesfelfújt tortaformában

Egészséges kölesfelfújt

A köles gluténmentes és lúgosító diétában is fogyasztható. Mivel a felfújthoz jelen esetben rizstejet is használhatunk, vagy növényi tejszínt, ezért akár tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják. Mondhatjuk, hogy egy igazi mindenmentes, egészséges desszert!

Hozzávalók 4 főre

  • 200 g köles

  • 1 liter tej/ rizstej

  • egy csipet só

  • méz ízlés szerint

  • 5 tojás

  • kókuszzsír/pálmazsír

  • házi készítésű zsemlemorzsa (el is hagyható)

Elkészítés

A köles felfújtat kisebb mennyiségben is elkészíthetjük! A lényeg, hogy a kölest háromszoros mennyiségű rizstejben főzzük meg. Adjunk hozzá egy csipet sót és ízesítsük a mézzel. Fedő alatt főzzük, kis lángon, amíg meg nem puhul a köles. Ha kész, 15 percig pihentetjük, utána alaposan átkavarjuk, hogy ne álljon össze. Langyosra hűtjük. Eközben a tojássárgáját összekeverjük egy kis mézzel, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Először a sárgáját adjuk a köleshez, összekeverjük, majd lazán belekeverjük a tojásfehérjét is.

Kenjük ki a tepsit egy kis pálmazsírral majd szórjuk meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a köleses masszát a tepsibe. A sütőt melegítsük elő 165 fokra, és süssük 30 percig. Ízlés szerint lekvárral, gyümölcsös mártással, fahéjjal vagy akár magában is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat!

Tipp: A tésztába kerülhet reszelt citromhéj és vanília is. Süthetsz bele akár gyümölcsöket is. Ha száraznak érzed a tésztát, akkor adj hozzá egy kis növényi tejszínt.

Forrás: gasztroangyal.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.