Egy igazi finomság: A sütőben sült rakott palacsinta
Egy desszert, amivel tutira nem lehet mellényúlni. Egy örök klasszikus picit másként elkészítve. Hidd el megéri a belefektetett időt, hiszen cserébe egy olyan finomságot kapsz, ami az egész család kedvence lesz.
Latinul a placenta, azaz a palacsinta eredete is a római korból származik. A tésztát, amely lisztből vízből és kevés sóból állt kerek kövön vagy bronz pajzson sütötték. A római légiók ellátásában játszott nagy szerepet, mivel hosszú ideig elállt. Akkoriban nem édes töltelékkel, hanem húsfélékkel fogyasztották. Az első magyar nyelvű recept a palacsinta készítésről az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében volt olvasható. Mi most egy nagyon egyszerű, de annál ízletesebb sütőben készült, rakott túrós palacsinta receptjét hoztuk nektek.
Rakott palacsinta recept
Hozzávalók
- 5 evőkanál kukoricakeményítő
- tejföl a kenéshez
- 6 db tojás
- 350 g tehéntúró
- 500 ml tej
- olvasztott vaj
- cukor
- 1 evőkanál napraforgóolaj
Készítsük el a palacsintatésztát:
Törj fel 5 db egész tojást, adj hozzá egy kevés cukrot és keményítőt, majd alaposan keverd össze. Ezután öntsd hozzá a tejet és a napraforgóolajat. Hagyd pihenni a tésztát 20-22 fokon legalább 15 percig. A klasszikus recept szerint pedig egy kevés olajjal a palacsintasütőben süsd ki a palacsintákat. A palacsinta lehet vastag vagy vékony, ki hogyan szereti.
Készítsük el a tölteléket:
A tehéntúrót az ízlésesen adagolt cukorral keverd ki jó krémesre és add hozzá a megmaradt tojást. Ezzel a masszával töltsd meg a palacsintákat és csavard fel, majd helyezd egy kivajazott tepsibe jó szorosan egymáshoz. A végén kend meg a szeleteket olvasztott vajjal és egy kis cukrozott tejföllel és 180 fokon süsd 10-15 percig. A sütőt persze előbb melegítsd elő.
Tipp: A túrós töltelékbe tehetsz gyümölcsöt egy kis vaníliát és reszelt narancshéjat. Fantasztikus ízeket hozhatsz létre. Tálalásnál pedig tejszínhabot és csokiöntetet is használhatsz. Jó étvágyat hozzá!
forrás: wikipedia; twice.hu