Egy jó kis csülök gombával, burgonyával?
Finom őszi étel, tartalmas, illatos, zamatos és csak csorog a nyálunk, ha a fotójára nézünk!
Őszi csülök
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sertéscsülök (kicsontozva)
- 50 dkg csiperke gomba
- 70 dkg krumpli (pl. sárga)
- 2 db lila hagyma (nagy)
- 2 marék gyöngyhagyma
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3 tk ételízesítő
- 1 tk majoranna
- 1 kk kakukkfű
- só (ízlés szerint)
- 4-5 ek sertészsír
- 15 dkg füstölt sajt
A kicsontozott csülköt vágjuk fel 3-4 darabra, majd enyhén sós, ételízesítős vízben a felszeletelt fokhagymával együtt főzzük puhára. Ezután vegyük ki a főzővízből, alaposan csepegtessük le, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg ételízesítővel és a fűszerekkel. (Akár előző nap puhára főzhetjük a csülköt, majd sütésig a hűtőben tároljuk.)
A lila hagymát tisztítsuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A gombát tisztítsuk meg, majd szintén szeleteljük fel. (ha nagyobbak a gombafejek, akkor először vágjuk félbe, majd úgy szeleteljük fel) A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe öntsünk egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lila hagymát és pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá a szintén felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg egy kevés ételízesítővel, a majorannával, és az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd addig pároljuk, míg a leve teljesen elpárolog.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel nagyobb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hagyjuk hűlni. Ezután szórjuk meg 1 tk ételízesítővel, majd óvatosan forgassuk össze.
A tepsit kenjük ki a zsírral, majd helyezzük bele az előzőleg puhára főzött, befűszerezett csülköt, rakjuk köré a félpuhára főzött krumplit, kanalazzuk rá a párolt gombát, és szórjuk meg az előzőleg megtisztított gyöngyhagymával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük szép pirosra. (sütés közben a húst fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön)
Amikor a hús és a krumpli már szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, majd toljuk vissza a sütőbe pár percre, míg a sajt szépen ráolvad.
Tálalás előtt helyezzük tányérra a pirosra sült csülköt, kanalazzuk mellé a köretet, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu