2023.03.15. 09:00:00 6110 235

Egy ünnep, amelynek nem szentelünk elég figyelmet: Éljen Március 15.!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

1848 egy nagyon fontos év volt a magyar történelemben, március 15-én tört ki a vágyott szabadság elérését elérni kívánt forradalom, amely a márciusi ifjaknak nevezett társaság vezetésével kokárdás felvonulással kezdődött Pesten. A mai társadalom nagy része sajnálatos módon azonban csak annak örül ezen a napon, hogy nemzeti ünnepként munkaszüneti napra ébredtünk.

Kokárda az ágon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kokárda az ágon

Egy esős tavaszi napon a változás iránti vágy és a bátorság találkozott Pest-Budán is. Az 1848-as esztendő ugyanis Európa szerte a polgári átalakulás mozgalmainak forradalmával volt jellemezhető. A Kossuth, Jókai és Petőfi nevével egybeforrt esemény egy maroknyi radikális nézetű hazafi és értelmiségi vezetésével óriási tömeget volt képes a közös ügy mögé állítani.

Bátor őseinknek sok mindent köszönhet nemzetünk, éppen ezért úgy gondolom, legalább a francia eredetű hagyomány, azaz a kokárda viselés illendő lenne a mindenkori március 15-i napokon.
Aki valamilyen okból kifolyólag nem szeretne vagy nem tud kilátogatni - az általában hagyományőrző huszárok közreműködésével megtartandó - megemlékezésekre ma, otthona kényelmében is talál ünnepi programot a magyar tv-adók kínálatában. De a mozivászon és a színházak színpada is kínálhat olyan programot, amely kapcsolódik nemzetünk múltjához.

Hadik

Az új kosztümös magyar filmet a kritikusok nem igazán dicsérték agyon, ami talán alaptalanul, de nyilván el fogja riasztani ettől a kalandfilmtől a magyar alkotásokban korábban már csalódó nézőközönséget. Habár a film az 1848/49-es szabadság előtt csaknem 100 évvel játszódó történelmi eseményt dolgoz fel, a roppant huszárezred meglepetésszerű rajtaütése a porosz fővároson ugyancsak dicső magyar sikerként könyvelhető el. Ennek jelentőségét az sem csorbítja, hogy a történelem leghíresebb huszárcsínyeként emlegetett akció a Habsburg birodalom égisze alatt valósult meg.

A tizenötödik

A Madách színház először tavaly tavasszal bemutatott előadása a III. Madách Musical Pályázat első helyezett darabja, amely a történelmi tényeket ügyesen keveri az írói fantáziával. Kazinczy Ferenc legkisebb fiának, Lajosnak jellemfejlődését követi nyomon, ahogyan bohém honvéd tisztből a szabadságharc igazi hősévé válik. A nagyszabású produkció nem csupán témájában, de hangvételében is forradalmi.

Szerző: GAM

Karakter: 2305

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...