2016.08.27. 09:05:20 10639 255

Együk vagy ne együk? - Mi fán terem a fruktóz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Manapság annyiféle cukor közül válogathatunk, hogy néha az ember már nem is bírja követni a különböző fajtákat: fehér, barna, nyírfa és így tovább. A fruktóz, vagy becsületes nevén a gyümölcscukor nem új találmány, sokan mégis idegenkedünk a használatától.

Gyümölcsök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsök

Többek között én is mindig csak szemezek vele, ha „találkozunk” a boltok polcainál, de valamiért még nem mertem kipróbálni. Lehet, csak azért tartunk tőle, mert nem ismerjük „őt” igazán…? Néhány infó „róla” talán segít közelebb hozni „őt” a szívünkhöz és a bevásárlókocsinkhoz.

De mégis mi a csoda az a fruktóz, vagyis gyümölcscukor?

Talán nem okoz meglepetést, ha azt mondjuk, a fruktóz főként a gyümölcsökben, mézben, de a zöldségekben is előforduló cukor. Minél édesebb egy gyümölcs vagy zöldség, annál több gyümölcscukrot tartalmaz. (Szigorú diéta során éppen ezért érdemes tartózkodni a gyümölcsök és bizonyos zöldségek fogyasztásától.)

És egy kicsit tudományosabban?

Ha kissé így szeretnénk megfogalmazni, mi is az a fruktóz, azt mondhatnánk, hogy az egyszerű szénhidrátok (monoszcharidok) csapatát erősíti ő is, mint például a szőlőcukor. A különbség annyi a két cukorfajta között, hogy a gyümölcscukrot szervezetünk nem közvetlenül hasznosítja, vagyis inzulin felhasználása nélkül a májunk bontja le. Így cukorbetegek is fogyaszthatják ezt a fajta cukrot.

Valóban olyan édes?

Bizony, nagyjából kétszer annyira, mint a szőlőcukor. Így kevesebb is elég belőle az édes íz eléréséhez. Nemhiába használja szívesen édesítésre az élelmiszeripar is. Sőt, még előállítása is olcsóbb, mint a hagyományos cukoré.

Azért légy vele óvatos!

Nem is a gyümölcs formájában elfogyasztott gyümölcscukorral van a gond – napi két adag (körülbelül egy-egy maréknyi) gyümölcs és három adag zöldség elfogyasztásával még elviselhető mennyiségű cukor jut a szervezetünkbe, nagyjából 40-50 gramm. A belőlük préselt levek, illetve a felhasználásukkal készült élelmiszerek sokkal veszélyesebbek lehetnek.

De mi a baj a levekkel?

Hát, nagyjából az, hogy egy pohár finom gyümölcslé akár 10 gramm cukrot is tartalmazhat.

És az élelmiszerekkel?

Itt szirup formájában a használják, és a túl magas cukortartalom a baj ezekkel is. Érdemes vigyázni a dobozos gyümölcslevekkel, de még a cukormentes termékekkel is.

Mit okozhat, ha „túladagoljuk”?

A túlzásba vitt fogyasztása könnyen vezethet cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és elhízáshoz is. Utóbbi oka lehet az is, hogy a gyümölcscukor gyorsabban alakul át zsírrá. Túlsúlyhoz vezethet a gyümölcscukor azon tulajdonsága is, hogy akadályozza, hogy a leptin nevű hormon közvetítse az agynak: testünk jól lakott. És ha nem jelentkezik időben a teltségérzet, sokszor túlehetjük magunkat. Rossz hír, hogy ezen kívül még a zsírégetést is akadályozza.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.