2016.12.30. 08:35:01 14189 365

Együtt egészségesebb! Ételek, amiket érdemes egyszerre fogyasztani
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztosan hallottál már arról, hogy egyes tápanyagok jobban felszívódnak más tápanyagokkal, vitaminokkal együtt. Például a vas C-vitamin jelenlétében jobban felszívódik, ám a magnézium vagy a kalcium gátolja a hasznosulását. Abban egyet érthetünk, hogy a legjobb, ha az étkezés során kerülnek a létfontosságú vitaminok a szervezetbe, de hogyan maximalizálhatjuk a hatást?

spenót, citrom, lazac - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com spenót, citrom, lazac

Például úgy, hogy bizonyos ételeket, ha tehetjük, mindig együtt fogyasztunk. Ezzel az apró tippel tényleg a lehető legtöbbet tesszük azért, hogy szervezetünket ellássuk a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

1. Joghurt és banán

A joghurtban található fehérje és a banánban fellelhető kálium nagyon jó párosítás, főleg, ha egy olyan fehérjedús fajtát választunk joghurtból, mint a görög joghurt. Reggelire vagy edzés után is ideális, mivel energiával lát el, és segít a revitalizálásban. Ez jó hír nekem, mivel szívesen eszem enyhén összetört banánkarikákat natúr joghurttal leöntve reggelire. Finom és egészséges, próbáljátok ki bátran!

2. Tojás és zöldségek

A tojás segít a zöldségekben lévő fontos antioxidánsok, a karotinoidok jobb felszívódását. Idetartozik például a béta-karotin, az alfa-karotin, a likopin, a lutein és a zeaxantin, melyek sejtvédő hatással bírnak. Különösen a paradicsom, a sárgarépa, a spenót és a tojás együttes fogyasztása javasolt.

3. Paradicsom és brokkoli

A két zöldség külön-külön is fantasztikus tápértékkel bír, ha együtt fogyasztjuk őket, akkor pedig egy olyan kombinációt kapunk, amiben szinte minden fontos tápanyag és vitamin megtalálható, ráadásul nagyon jól felszívódó formában.

4. Salátafélék és olívaolaj

Szerencsére az olívaolajos öntetekkel ez a kombináció gyakran megvalósul. A sötétzöld salátafélékben megtalálható K-vitamin az olívaolaj jelenlétében sokkal jobban felszívódik, mivel egy zsírban oldódó vitamin. A K-vitamin egyébként a véralvadásban és a csontok védelmében játszik fontos szerepet.

5. Spenót és narancs

A vashiány egy nagyon gyakori állapot, különösen a nőknél. Mint ahogy a címben is említettük, a vas jobban felszívódik C-vitamin jelenlétében, így egy olyan szép színes saláta, mint a bébispenót és narancs, kiváló választás. Nyáron kipróbálhatjuk eperrel is! A brokkoli a paprikával, a csicseriborsó a paradicsommal szintén jó kombináció, ha a vashiányt és az ezzel járó kellemetlen tüneteket (fáradtság, izomgyengeség, hajhullás).

Forrás: everydayhealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?