Elképesztően gyönyörű desszert: epres-bodzás panna cotta
A panna cottát mi csak Panninak becézzük a gyerekekkel. Ha ezt a nevet használjuk, akkor ez egy epres-bodzás Panni, ami bizony nemcsak gyönyörű, hanem finom és rendkívül egyszerű elkészíteni is. Szóval Panni készítésre fel! Irány a természet: szedj hozzá bodzát, s szerezz egy kis epret!
Epres-bodzás panna cotta
Hozzávalók a bodzás-epres réteghez:
- 2 db nagyobb bodzavirág
- 20 dkg eper
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek kristálycukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 1 kk őrölt fahéj
- 2 dl víz
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
- 4-5 nagyobb szem eper felszeletelve
Az epret folyó víz alatt mossuk meg, csepegtessük le, majd daraboljuk fel.
A bodzavirágot csipkedjük le a száráról, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret, a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és citromlevet, öntsük fel a vízzel, majd főzzük kb. 10 percig.
Ezután turmixoljuk le, majd egy szitán szűrjük, passzírozzuk át.
A 0,5 dl vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a bodzás-epres léhez és keverjük alaposan össze.
Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túl lógjon a formán, majd öntsük bele a zselatinos keveréket, és tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen.
Kis csészékbe is adagolhatjuk, akkor csak kanalazni kell, mint a Panna Cottát általában.
Amikor megdermedt, vegyük ki a hűtőből és szép sorba rakjuk rá a felszeletelt epret.
Vaníliás-tejfölös réteg hozzávalói:
- 3 dl tejföl
- 3 cs vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
Kell még majd pár darab babapiskóta a panna cotta tetejére.
A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és citromlevet, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a tejfölös keverékhez és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a tejfölös-zselatinos keverékhez.
Ezután egyenletesen öntsük rá a formában lévő megdermedt zselés eperre, majd rakjuk ki a tetejét babapiskótával. (a babapiskótát kicsit nyomjuk bele...)
Ezután hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, majd tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe hogy kellően megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a megdermedt panna cottát a hűtőből, majd borítsuk át egy tálcára. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com