2016.05.09. 11:41:14 17273 365

Epres finomságok – szigorúan sütés nélkül!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hamarosan úgy sem lesz kedvünk hosszabb időre elindítani a sütőt, így érdemes már most bespájzolni a sütés nélkül elkészíthető édességek receptjeiből. Mi most hoztunk nektek két kiváló tortát és egy pohárkrémet – eperrel!

Epres sajttorta | gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Epres sajttorta | gizi-receptjei.blogspot.hu

Epres sajttorta sütés nélkül

Hozzávalók az alaphoz:

  • 35 dkg Győri Zabfalatok
  • 15 dkg vaj
  • 1-2 ek tej

Hozzávalók töltelékhez:

  • 40 dkg ricotta (v. krémes túró)
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 50 dkg eper
  • 15 gramm porzselatin + 1 dl víz

A zabkekszet daráljuk le (v. morzsoljuk össze), majd öntsük hozzá a felforrósított vajat, a tejet és keverjük össze. (Ha túl száraz lenne, akkor adhatunk hozzá extra tejet.) Béleljünk ki egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral, és oszlassuk el benne egyenletesen a kekszet. Egy kicsit nyomkodjuk le. Pihentessük a hűtőben fél órát.

Készítsük elő az epret. Mossuk, csumázzuk és vágjuk negyedekre, majd cukrozzuk meg, és pároljuk puhára. Ezután turmixojuk össze, passzírozzuk át egy szitán, ha nem szeretnénk magokat, s tegyük félre hűlni.

A ricottát, a mascarponét, a kétféle cukrot, a citrom héját és levét keverjük alaposan össze egy nagyobb tálban. Egy tálba tegyük bele a ricottát, (v. a krémes túrót) a mascarponét, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és levet, majd alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá az epret is, és ezzel is keverjük össze.

Készítsük el a zselatint a csomagoláson leírtak szerint. Kicsit hűtsük ki, és keverjük az epres masszához. Ezután verjük fel habosra a habtejszínt és adjuk a krémhez.

Vegyük ki a kekszes alapot a hűtőszekrényből, válasszuk le a sütőpapírt róla, hogy később könnyebb legyen ez. Ezt úgy csináljuk, hogy a sütőpapírral együtt kivesszük a tortaformából, lehúzzuk róla a sütőpaprít, majd ugyanígy visszatesszük a tortaformába a sütőpapírt, rajta a kekszes tortaalappal.

Erre halmozzuk az epres masszát, amit szépen elsimítunk, majd pár órára a hűtőbe helyezünk, hogy megdermedjen.

Citromos – epres túrótorta

Epres-citromos torta | gizi-receptjei.blogspot.huEpres-citromos torta | gizi-receptjei.blogspot.hu

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

  • 10 dkg margarin
  • 20 db babapiskóta
  • 1-2 ek tej (hideg)

Citromos-epres rész hozzávalói:

  • 2 dl hideg víz
  • 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 dl víz
  • 10 g zselatin (por)
  • 5 dl Hulala (növényi tejszín)
  • 50 dkg eper

A babapiskótát morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott, forró margarint, és keverjük alaposan össze. Ezután kanalanként adjuk hozzá a tejet, hogy könnyen összeálljon a tészta.

Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a piskótás keveréket. Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy teljesen. Végül vegyük ki a hűtőből, óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd a papírral együtt helyezzük vissza a tortaformába. A pudingot a vízzel keverjük simára, majd kevergetve főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki egészen. A túrót a cukorral, a citromlével, és a citromhéjjal keverjük simára, majd keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. Öntsük hozzá a túrós-pudingos masszához, és keverjük alaposan össze.

Az epret mossuk meg, csepegtessük le, és kb. a felét daraboljuk fel. A nagyobb szemeket vágjuk félbe, és tegyük félre a díszítéshez.

A Hulalát verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós keverékhez.

Ezután a feldarabolt epret adjuk hozzá a habos krémhez, és óvatosan forgassuk össze.

Végül a babapiskótás alapra kanalazzuk rá az epres-túrós tölteléket, és egyenletesen simítsuk el a tetejét, majd 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük rá az előzőleg félbevágott eperszemeket. Ezután öntsük le tortazselével, majd szintén tegyük be a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen. (a tortazselét a tasakon lévő leírás szerint készítsük el)

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás: gizi- receptjei.blogspot.hu

Epres pohárkrém

  • 20 dkg zabkeksz vagy oreo vagy pilóta keksz
  • 4 dl habtejszín
  • 1 doboz krémsajt (natúr, Philadelphia vagy hasonló)
  • 50 dkg eper
  • porcukor ízlés szerint

Az eper felét összenyomkodjuk egy villával, a kekszet nagyobb darabokra ledaráljuk vagy szétmorzsoljuk. A tejszín kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a krémsajtot. Vegyünk 6 darab 2-2,5 dl-es poharat. Szórjuk a kekszet az aljába (egy keveset hagyjunk meg a tetejére). Erre helyezzünk egy réteg krémet, majd eperszószt, majd ismét krémet. Csináljuk úgy, hogy mindegyik pohárba két réteg krém, és egy réteg eper jusson. A végén helyezzük el rá a díszítésnek meghagyott epreket, és a szórjuk meg egy kis keksz morzsával.

Forrás: maimoni.cafeblog.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...