Erre használd fel a maradék tojásfehérjét!
A tojásfehérje gyakran megmarad süteménykészítés során, aztán vagy sikerül feldolgozni vagy nem... Semmi esetre sem szabad azonban kidobni, amikor olyan finomságokat készíthetünk el belőle, mint például ez a tojásfehérjés-vajas piskóta, narancs mártással vagy akár le is fagyaszthatjuk!
Tojásfehérjéből sütemény
Tojásfehérjés-vajas piskóta hozzávalói:
- 4 db tojásfehérje (nagy)
- 12 dkg porcukor
- 8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg olvasztott vaj
- csipet só
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd fakanállal, óvatosan forgassuk össze.
Ezután csorgassuk hozzá az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan forgassuk össze.
Zsírozzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm-es tortaformát (v. egy kisebb tepsit), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük meg mint a piskótát. Kb. 20-25 percig, tűpróbáig süssük. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Narancsmártás hozzávalói:
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 4 dl tej
- 7 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk narancsaroma (v. citrom)
3 dl tejet melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, reszeljük hozzá a narancshéjat, és facsarjuk bele a narancs levét.
A lisztet keverjük össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a narancsaromát, a hideg tejet, és keverjük simára.
Ezután a állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a még meleg, narancsos tejhez, majd keverjük simára.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük , még kellően besűrűsödik a mártás. (ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés tejet, és úgy keverjük tovább)
Amikor elkészült a mártás, vegyük le a gőzről, majd egy fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje tálalásig.
Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, helyezzük tányérra, majd kanalazzuk rá a narancsmártást, és úgy kínáljuk.
Ha ez a recept nem tetszene, van még pár ötletünk a maradék tojásfehérje felhasználásához:
Megmaradt a tojásfehérje? Ezt készítsd a maradékból!>>
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu